Legume

#seminte #rosii #seminte de rosii #cultivare rosii

Cum sa pastrezi semintele de rosii

Rosiile de gradina au o multime de seminte pe care le poti scoate pentru a obtine din ele noi plante. Cu toate acestea, semintele de rosii trebuie depozitate corespunzator pana vei avea nevoie de ele. In caz contrar, exista posibilitatea ca semintele sa fie atacate de daunatori sau sa se dezvolte prematur.

Iata in continuare cum poti sa depozitezi semintele de rosii intr-un mod corespunzator:

1 Usuca semintele

Usuca semintele foarte bine inainte sa le pui spre pastrare. Acestea nu trebuie sa mai contina deloc lichid, altfel se vor strica din cauza mucegaiului sau a diverselor boli care se dezvolta din cauza umezelii.

2 Intinde semintele de rosii

Aseaza-le pe o hartie cerata, intr-un singur strat, la distanta unele de altele. Pentru ca semintele de tomate sa stea bine intinse, pune hartia cerata pe o farfurie mare, plata. Semintele trebuie sa aiba spatiu intre ele ca sa se poata usca corespunzator. Ai grija ca farfuria sau hartia sa nu prezinte urme de umezeala . In loc de o farfurie de ceramica se poate folosi una de carton.

3 Alege un loc bun pentru uscare

Aseaza apoi farfuria pe pervazul unei ferestre inchise, unde acestea pot sta la lumina. Semintele au nevoie de un mediu calduros si lipsit de umezeala, unde se pot usca bine. Lasa semintele sa stea astfel o saptamana. O data la cateva zile, misca-le putin si intoarce -le pe partea cealalta. In cazul in care in casa este umezeala sau intr-o perioada mai ploioasa este uneori necesar sa le tii mai mult de o saptamana la uscat.

Semintele sunt perfect uscate atunci cand se misca liber si usor pe farfurie, fara sa se lipeasca intre ele. Un alt test pentru a te asigura ca semintele de tomate s-au uscat este sa incerci sa musti din ele. Cand sunt suficient de tari incat sa nu poti sa musti, atunci inseamna ca sunt bune de depozitat.

4 Pune semintele in pungi

Pune semintele in pungi care se pot inchide ermetic. Este bine sa le depozitezi cat mai repede dupa uscare, astfel incat sa nu apuce sa absoarba iar umezeala.

Foloseste pungi de plastic sau de hartie. In cazul celor de plastic, acestea trebuie sa fie perfect uscate deoarece orice urma de umezeala se transfera la seminte si cauzeaza mucegai sau incoltire prematura. In oricare dintre cazuri, semintele vor fi distruse definitiv. Nu amesteca semintele de la un anumit tip de rosii cu altele, de alt tip.

Adauga putin lapte praf in pungi ca acesta sa absoarba umezeala. Inchide bine pungile. Pune apoi aceste pungi in altele mai mari, special concepute pentru congelator. Chiar si in aceasta punga poti sa adaugi lapte praf. Leaga cea de-a doua punga si pune-o in congelator. Semintele de rosii se vor pastra astfel pentru perioade de cativa ani.

Daca insa ai nevoie de ele in 2-3 saptamani, atunci tine-le in frigider sau intr-un loc racoros si intunecat. Nu uita sa etichetezi fiecare punga. Noteaza pe eticheta data la care ai depozitat semintele si tipul rosiilor de la care provin. Cnd vei avea nevoie de ele, vei sti fiecare pachet ce contine.

Sursa foto: totalwellnessconsulting.ca
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare