Sfarsitul verii aduce cu el si primele semne de toamna si sentimentul trist ca bogatia si frumusetea gradinii tale vor pali treptat pana la instalarea frigului. Nu te grabi, insa: pana la iarna, te mai poti bucura de ceea ce are sa iti ofere gradina ta. Descopera, asadar, cum iti poti asigura o recolta de legume de toamna!
1 Pregateste solul pentru recolta de toamna
Daca te-ai hotarat sa sadesti noi seminte la sosirea toamnei, intr-o prima faza va fi necesar sa inlaturi legumele din recolta de primavara. De regula, la sfarsitul sezonului, acestea vor incepe oricum sa paleasca, astfel ca decizia de a le indeparta nu ar trebui sa fie una dificila.
In continuare, sapa pamantul pana la o adancime de circa 15-20 cm si aplica un fertilizant complet (in situatia in care recolta de primvara nu a fost fertilizata excesiv). Poti reveni la aplicarea ingrasamantului la circa 3-6 saptamani de la sadirea semintelor: in aceasta faza, plantutele vor aprecia o portie sanatoasa de fertilizant pe baza de azot.
2 Seamana pamantul cu legume de toamna
Cu circa 2 luni inaintea primului inghet de toamna, poti incepe sa semeni pamantul din gradina cu legume precum broccoli, morcovi, conopida, varza de Bruxelles sau napi. Este important sa alegi momentul prielnic in asa fel incat legumele de toamna sa mai prinda cateva saptamani de caldura.
3 Uda viitoarele legume de toamna
Pentru ca semintele sa germineze, este necesar sa le asiguri si o cantitate optima de umezeala. Umiditatea ridicata specifica toamnei ar trebui sa rezolve singura problema, insa nu ar strica sa te ocupi si personal de udarea viitoarelor legume pentru a le grabi dezvoltarea.
Cele mai multe legume vor avea nevoie de circa 2,5 cm de apa pe saptamana. Ideal ar fi sa le uzi consistent o data la 7 zile, preferand aceasta metoda in locul udarilor superficiale, zilnice.
4 Protejeaza legumele de toamna impotriva frigului
Pe masura ce toamna avanseaza, iar temperaturile de peste noapte sunt tot mai scazute, legumele de sezon vor avea nevoie de protectie impotriva frigului. In acest sens, poti acoperi randurile de legume cu o panza groasa de sac, atasata pe cativa tarusi, in asa fel incat materialul sa nu atinga plantele. De asemenea, mai poti proteja fiecare planta in parte infasurandu-o in hartie, spre exemplu.
Nu in ultimul rand, aplicarea unui strat generos de mulci - in special in cazul unor legume precum morcovii si ridichiile - va oferi o protectie eficienta impotriva temperaturilor scazute.
5 Atentie la boli si daunatori
Pe timp de toamna, daunatorii sunt mai putin activi, comparativ cu sezonul fierbinte, insa umezeala ridicata si variatiile mari de temperatura pot face loc unor boli periculoase. Plantele afectate de boli, precum putregaiul cenusiu, pot fi salvate prin indepartarea partilor bolnave. Daca situatia persista, aplica un fungicid.
Retine ca dovleceii si castravetii sunt cele mai predispuse legume la atacul daunatorilor si al bolilor pe timp de toamna, de aceea ai putea renunta sa le cultivi in aceasta perioada.
Iata, la final, si cateva legume pe care le poti cultiva cu succes in gradina de toamna:
- sparanghel;
- sfecla;
- broccoli;
- conopida;
- napi;
- salata;
- ceapa;
- ridichi;
- spanac etc.
Foto: pop-up-landscapes.net