Legume

#legume #rosii #plante de gradina # grabeste coacerea #coacerea rosiilor

Cum sa grabesti coacerea rosiilor

Toamna raman adesea rosii necoapte in gradina, dar nu esti nevoit sa te resemnezi si sa astepti inghetul sau sa le culegi necoapte. Afla cum sa grabesti coacerea rosiilor.

Pentru ca cele mai multe rosii au nevoie de temperaturi peste 15oC pentru a se coace complet, odata cu sosirea toamnei este recomandat sa iei cateva masuri pentru a te asigura ca ultimele rosii nu vor ramane necoapte.

 

Cum poti grabi coacerea rosiilor din gradina


Dupa ce temperaturile nocturne se apropie de 20 de grade, cele mai multe specii de rosii nu mai produc fructe noi. Din acest moment, florile aparute deja consuma resursele plantei fara niciun rezultat. Indeparteaza florile, pentru ca planta sa poate grabi coacerea fructelor deja formate.

Dupa sosirea toamnei, tratamentele impotriva bolilor nu mai au un efect semnificativ. Curata planta de partile bolnave si elimina-le din gradina ta. Poti hrani plantele inca o data pentru a le ajuta sa coaca rosiile pana la sfarsit, fie cu materie organica, fie cu un ingrasamant din comert.

Atunci cand astepti inghetul, poti acoperi plantele cu folie de plastic pentru gradina pe timpul noptii. Tine cont de greutatea acesteia si gradul de transparenta si scoate-o in zilele calde.

Daca rosiile nu s-au copt nici in ultimele zile ale toamnei, poti lua toata planta in interior. Ridica planta, cu o portiune cat mai mare din radacini, dar fara pamant, si agat-o in pozitie verticala intr-un loc uscat in interior. Planta nu trebuie sa fie expusa direct la soare, dar nici sa ramana in intuneric total. Rosiile necoapte au sanse bune sa se coaca daca raman atasate de planta.

 

Cum poti grabi coacerea rosiilor culese


Pentru gradinarii care prefera sa culeaga rosiile necoapte, exista mai mult metode de a grabi coacerea lor in interior. Rosiile ajunse la maturitate incep sa se coloreze usor de la codita si sunt putin mai moi decat cele tinere si tari. Acestea au cele mai mari sanse de a se coace dupa ce au fost culese.

O solutie la indemana este punerea lor pe un pervaz, pentru a profita de razele soarelui. Chiar daca au mai multa stabilitate atunci cand le asezi cu codita in jos, aceasta pozitie poate grabi deteriorarea lor. Aseaza rosiile cu cozile in sus pe un pervaz care beneficiaza de cele mai multe ore de soare pe zi.

Un alt mod de a grabi coacerea rosiilor este impachetarea individuala in hartie de ziar . Pune rosiile impachetate intr-o cutie sau lada, in maxim doua randuri pe verticala. Dupa impachetare, trebuie pastrate intr-un loc intunecat si uscat. Rosiile necoapte pot ajunge la maturitate in acest fel in 3-4 saptamani, dar este recomandat sa le verifici saptamanal si sa indepartezi fructele care dau semne de deteriorare.

Cand rosiile nu vor sa se coaca singure, le poti ajuta cu un mar copt. Pune rosiile necoapte intr-o punga de hartie alaturi de un mar bine copt. Fructele coapta emana gaz de etilen, care poate grabi procesul de coacere si in rosii. Verifica zilnic punga de hartie pentru a te asigura ca rosiile nu s-au copt si nu au mucegait.

Daca toate incercarile tale de a grabi coacerea rosiilor au dat gres, iti ramane o singura solutie: pune gogonelele la murat si astfel te vei putea bucura luni intregi de recolta din gradina ta.

Sursa foto: 5dollardinners.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare