Legume

#legume #morcovi #gradina de legume #cultivare legume #cultivare morcovi #morcovi gustosi

Cum sa cultivi morcovi gustosi si sanatosi

Nimic nu se compara cu gustul legumelor cultivate in gradina ta. Au alt aspect si alta aroma decat cele pe care le cumperi din supermarket. Iata in continuare ce trebuie sa faci pentru a cultiva morcovii corect si pentru a avea o recolta bogata si foarte gustoasa:

Alege soiuri rezistente

Triumf, Nabuco, Diamant, Ibiza, Maestro si Bolero sunt cateva dintre soiurile de morcov foarte rezistente la boli, au o perioada de pastrare mare, dar mai ales un gust si un aspect foarte placut.

Cand ii semeni

Se pot semana incepand cu luna martie si pana la inceputul lunii august. E bine sa nu pui toate semintele in acelasi timp, ci sa semeni o data la doua-trei sapatamani cate un rand pentru a te asigura ca ai toata vara morcovi tineri si dulci.

Afaneaza pamantul

Pentru ca morcovii sa creasca drepti si frumosi si sa fie usor de curatat, pamantul trebuie sa fie cat mai afanat. Pe intreaga suprafata pe care urmeaza sa cultivi morcovi amesteca pamant brun cu nisip, pentru a-l face cat mai usor. Grebleaza-l bine inainte de a semana.

Delimiteaza locul

Cu ajutorul unor bucati de sfoara si a unor lemnisoare imparte suprafata din gradina pe care urmeaza sa cultivi morcovii in randuri drepte aflate la circa 15 centimetri distanta. Fa sentulete de 3-5 centimetri adancime si presara in ele semintele cam la 3 centimetri distanta una de alta.

Acopera cu pamant si uda bine

Acopera apoi semintele cu un strat de pamant si uda bine cu furtunul intreaga suprafata. Insa ai grija sa nu folosesti un furtun cu jet puternic pentru a nu scoate semintele la suprafata.

Protejeaza plantele

In cateva zile, frunzele de morcov vor iesi la suprafata. Uda bine suprafata cultivata si, din cand in cand, mai sapa pe langa ei cu sapaliga pentru a le afana pamantul si a permite un drenaj bun.

Cam in trei saptamani de cand i-ai semanat, radacinile le sunt deja formate. Acopera-le cu pamant daca incep sa iasa la suprafata, acopera-le cu pamant. In caz contrar vor deveni amarui.

Cand radacinile se maturizeaza este bine sa reduci umezeala, pentru a nu putrezi.

Cum le pastrezi

Daca vrei sa ii pastrezi peste iarna, cauta un vas mare, adanc, precum o cada din plastic, umple-l cu nisip si ingroapa acolo morcovii. Depoziteaza vasul intr-o pivnita in care sa fie intuneric si racoare.

Sursa foto: flickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului