Legume

#legume #nisip #cultivare legume #cultura hidroponica #pietris

Cum sa cultivi legume fara pamant

Legumele nu au nevoie neaparat de pamant pentru a creste armonios. Drept dovada sta cultura hidroponica. Aceasta presupune plasarea plantelor in medii ca apa, dar si nisipul, pietrisul sau rumegusul, si hranirea acestora cu ajutorul unui lichid bogat in substante nutritive. Cum iti poti cultiva si tu legumele fara pamant, descopera in continuare!

 

Recipientele necesare


cultura hidroponica se adreseaza gradinarilor pasionati si presupune cheltuieli si tehnici care nu sunt la indemana oricui. Pentru inceput, va trebui sa decizi recipientele in care urmeaza sa iti dezvolti cultura. Acestea pot fi de diferite tipuri: borcane, ghivece, vase de ciment, containere de metal sau vase din fibre de sticla. Dintre acestea, cele mai recomandate sunt vasele din fibre de sticla, intrucat sunt cel mai putin afectate de coroziune.

 

Plasarea plantelor


Viitoarele legume trebuie plasate in recipiente care, la randul lor, necesita sustinere . De multe ori, acest suport ia forma unei plase de sarma peste care este atasata, la o distanta de cativa centimetri, o platforma de lemn. Asigura-te ca sarma permite fixarea recipientelor. Nu uita, de asemenea, sa o izolezi cu o vopsea pe baza de asfalt. In ceea ce priveste platforma de lemn, aceasta trebuie sa permita circulatia aerului.

 

Curentii de aer


Referitor la deplasarea aerului, plantele tinere din cultura hidroponica au nevoie de circa 3 cm de spatiu intre platforma de sustinere si solutia care le hraneste. Pe masura ce plantele se dezvolta, spatiul trebuie marit la circa 5-7 cm, astfel incat acestea sa aiba parte de aer suficient.

 

Substante hranitoare


Substantele nutritive, care vor asigura dezvoltarea plantelor, sunt variate si se gasesc la magazinele de specialitate. In general, acestea iau forma fertilizatoarelor, a sarurilor chimice sau a unor solutii ce contin combinatii de substante hranitoare.

O regula importanta este schimbarea compozitiei substantei nutritive folosite pe masura ce plantele se dezvolta. Metoda prin care poti afla calitatea substantei, pentru a detecta eventualele carente, este testarea "apei".

 

Sisteme hidroponice


Exista mai multe tipuri de sisteme hidroponice, create pentru a putea fi adaptate specificului fiecarei gradini . Printre acestea se numara: sistemul de culturi pe apa, sistemul Wick, sistemul de picurare si sistemul Nutrient Film Technique (NFT).

Cel din urma este si cel mai cunoscut si presupune un flux constant de substante nutritive. Astfel, solutia hranitoare ajunge in permanenta la radacinile plantelor. Substantele circula prin tuburi fie din polietilena, fie din PVC.

Riscul pe care il implica acest sistem hidroponic este stoparea functionarii pompei cu substanta nutritiva, fenomen care poate avea consecinte devastatoare.

 

Cultura de agregat


Nu in ultimul rand, substanta nutritiva lichida din culturile hidroponice poate fi inlocuita cu pietris , nisip sau alte materiale. Aceasta varianta poate fi utilizata si de gradinarii mai putin experimentati. In acest caz, vasele sunt umplute cu pietris, spre exemplu, care ofera sustinere. Apoi, mai trebuie asigurate substantele nutritive, care pot fi lichide sau sub forma unor fertilizatoare uscate.

Sursa foto: greenroofs.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului