INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Legume

#cules #legume #plante de gradina

Cum sa culegi porumb de fiert

Culesul porumbului nu inseamna numai ruperea stiuletelui de planta. In functie de scopul pentru care il culegi este important sa stii cand este momentul potrivit pentru a face acest lucru si cum trebuie sa procedezi. Iata cativa pasi simpli de care sa tii cont cand doresti sa culegi porumb .

 

1 Pregateste-te de cules

 

Inainte de a culege porumbul trebuie pregatesti recipientele in care sa-l pui. In cazul in care vrei sa culegi porumb tanar, in timpul verii, pentru a-l consuma fiert sau copt, poti opta pentru un castron incapator sau o ladita, in functie de numarul stiuletilor pe care ii culegi.

In schimb, daca te pregatesti pentru culesul intregii recolte de toamna, este indicat sa optezi pentru recipiente mai mari precum cosuri. In acest fel, porumbul va putea fi mai usor de transportat.

 

2 Imbraca-te adecvat

 

In cazul in care doresti sa culegi intreaga recolta de porumb este indicat sa te imbraci cu o bluza cu maneci lungi si pantaloni. Chiar daca afara este cald, acestea te vor proteja de frunzele porumbului care iti pot provoca rani sau iritatii. Frunzele au marginile ascutite si te poti taia cu usurinta. Nu uita ca manusile de protectie sunt indispensabile, din acelasi motiv, dar si pentru a te proteja de ciupiturile diferitelor insecte sau paianjeni .

 

3 Testeaza recolta

 

Inainte de a culege porumbul testeaza recolta pentru a te asigura ca este momentul potrivit pentru cules.


Stiuleti tineri

Astfel, daca vrei sa culegi porumb tanar, pentru consum imediat, uita-te la stiulete sa si studiaza putin matasea. Aceasta trebuie sa fie de culoare alb-verzuie, iar la capat putin maronie.

Desfa apoi invelisul porumbului si observa cu atentie boabele acestuia. Ele trebuie sa fie mari si sa aiba o forma rotunda. Apasa usor cu unghia pe 2-3 boabe din locuri diferite ale stiuletelui. Aceasta nu trebuie sa patrunda nici prea usor, dar nici prea greu. Totodata, nu uita ca porumbul tanar are boabele suculente. Din acestea trebuie sa iasa o substanta alba, asemanatoare laptelui. De asemenea, culoarea boabelor trebuie sa fie alb-galbuie.


Stiuleti uscati

Cultura de toamna se va recolta atunci cand porumbul este uscat. Atat boabele cat si invelisul in care acestea sunt imbracate trebuie sa fie uscate, iar matasea sa aiba culoarea maro. Pentru a te asigura ca porumbul este pregatit pentru a fi cules, indeparteaza frunzele de pe un stiulete si uita-te cu atentie la aspectul boabelor. Acestea trebuie sa fie tari, sa aiba o forma usor patratoasa si sa fie galbene. Pentru a te asigura ca este uscat, incearca sa testezi boabele cu ajutorul unghiei. Acestea trebuie sa fie tari, iar pe suprafata acesteia nu trebuie sa ramana dungi in locul in care ai testat duritatea acesteia.

Atentie! Porumbul pentru floricele , in functie de specie, la coacere poate avea culoarea alba, rosie sau chiar mov. De asemenea, forma boabelor va fi rotunda.

 

4 Culege porumbul corect

 

Stiuletii tineri

Stiuletii tineri de porumb se vor rupe de trunchiul plantei prin tragerea acestora in jos. Porumbul se va culege cu tot cu invelisul in care acesta este imbracat.

Odata cules, porumbul trebuie preparat imediat. Aroma acestuia incepe sa se schimbe la aproximativ 30 de minute dupa culegere.
 

Stiuletii uscati

Pentru a culege stiuletii uscati, va trebui mai intai sa indepartezi invelisul portector si matasea. Rupe apoi stiuletele de tulpina plantei, lasand invelisul in care acesta a fost imbracat atasat de planta.

Matasea indepartata o poti pune intr-un recipient separat si o poti pastra pentru ceai. Ceaiul din matase de porumb este benefic sanatatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului