Ce trebuie sa stii pentru a-ti putea creste in gradina propriul tau praz
Prazul (Allium porrum) este o planta bienala care infloreste si fructifica in al doilea an. Fructul este o capsula in care se regasesc semintele de culoare neagra care pot fi pastrate chiar si 2-3 ani pana la plantare.
In functie de precocitatea acestuia, poti cultiva:
- praz de vara care se seamana primavara devreme, la sfarsit de februarie, iar semintele germineaza la temperaturi de 3-5 grade Celsius, recoltandu-se in iunie
- praz de toamna care se semana la sfarsit de aprilie, inceput de mai si se recolteaza in septembrie-octombrie
- praz de toamna-iarna care se semana la sfarsit de mai si se recolteaza in noiembrie-decembrie.
Cultivarea prazului
- Se va realiza pe soluri fertile, bine drenate, iar daca substantele nutritive nu sunt suficiente se poate fertiliza solul prin aplicarea ingrasamintelor organice.
- Se poate face prin semnarea directa a semintelor sau prin folosirea rasadurilor (rasadurile produse de tine sau cumparate.
- Pretentiile fata de umiditate sunt foarte ridicate, dar cu atentie la evitarea apei in exces; din aceasta perspectiva, poti lua in calcul instalarea unui kit de irigare prin picurare.
- La fel de ridicate sunt si pretentiile fata de lumina, fiind o planta care iubeste soarele.
- Toleranta fata de temperaturile scazute permite cultivarea soiurilor de vara primavara foarte devreme pana la recoltarea in lunile de iarna a soiurilor de iarna.
- Rotatia culturii la praz este de patru ani
Astfel, daca ai suficient spatiu, poti imparti gradina destinata cultivarii prazului in diferite zone pentru a putea planta toate 3 soiurile (vara, toamna, toamna-iarna). in acest mod, poti beneficia de praz proaspat din iunie pana in decembrie. Iar gradinarul nostru iti impartaseste un secret! Poti asocia zonele cultivate cu praz cu zone in care cultivi morcov, varza si salata. O alta idee este sa grupezi prazul in rotatia culturilor cu soiuri de usturoi, arpagic si ceapa, iar aceste sole pot fi taiate cu galbenele sau punctate cu Verbena bonariensis pentru un aspect mai decorativ.
Sursa foto: finegardening.com
Boli si daunatori
Prazul, in general, nu creeaza probleme in ceea ce priveste daunatorii si bolile. Singura boala care il poate afecta este rugina, o infectie fungica care apare in special daca pamantul are o concentratie prea mare de azot. Colorand frunzele intr-un portocaliu stralucitor, ruginiu, aceasta infectie mai mult creeaza un aspect neplacut decat sa fie fatala, dar poate fi evitata prin alegerea soiurilor rezistente la rugina. Un pas important este si sa va asigurati ca solul nu este prea bogat in azot.
La momentul recoltarii, merita chiar sa lasi nesmulse cateva fire de praz pentru samanta. In plus, tulpinile lor inalte, uneori ciudat de inalte, ti se vor parea haioase, cu capetele lor ca un pompon dansand deasupra gradinii tale.
Sursa foto principala: pixabay.com