Legume

#mazare #legume #plantare

Cum sa cresti mazare in gradina

Desi se crede ca mazarea creste mai bine in zonele racoroase, acest lucru nu coincide cu practica din gradini. Avantajul acestei plante este ca poate fi semanata pe toata perioada calda a anului, astfel incat poti beneficia de pastai de primavara pana toamna. Iata cateva sfaturi utile pentru o recolta cat mai bogata.


1 Alege o zona cat mai insorita pentru semanat . Este bine sa optezi pentru o bucata de pamant expusa spre Sud, pentru a beneficia de soare cat mai mult timp.

2 Mazarea creste cel mai bine pe un sol bine drenat (nisipos), deoarece este o planta care nu suporta umiditatea. Cu toate acestea, soarele puternic ajuta la evaporarea apei in timp util.

3 Alege soiul de mazare pe care vrei sa il plantezi. Pe piata exista mai multe sortimente, insa va trebui sa faci aceasta alegere in functie de produsul final pe care il preferi: pastai sau boabe. De asemenea, este foarte important sa alegi cu atentie producatorul, pentru a avea siguranta ca semintele sunt de calitate.

4 Planteaza semintele cat mai adanc, formand grupuri cu o distanta de aproximativ 10 cm intre ele. Dupa ce ai format un rand este indicat sa lasi o distanta de 1 m intre acesta si urmatorul.

5
Dupa ce insamantare , poti fixa si betele pe care firul de mazare se va catara in timpul cresterii. Este bine ca atunci cand observi ca tulpina se alungeste sa o directionezi pe suportul aferent pentru a evita incurcarea tulpinilor intre ele.

6 In ceea ce priveste udatul este bine sa nu mizezi doar pe precipitatii ci sa il realizezi cel putin o data pe saptamana. In perioada in care mazarea infloreste este bine sa uzi pamantul de cel putin 2 ori pe saptamana, preferabil seara.

7 Dupa ce planta incepe sa creasca, poti aplica ingrasamant de frunze pentru o mai buna calitate si rezistenta.

8 Pastaile (boabe) vor putea fi culese dupa aproximativ 3 saptamani de la inflorire .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului