Legume

#plantare seminte #recoltare seminte #seminte #legume

Cum sa colectezi si sa pastrezi semintele de la legumele preferate, pentru a le planta in 2020

Colecteaza si pastreaza semintele de la legumele preferate din gradina ta pentru a le planta si in urmatoarea primavara. In acest fel, te asiguri ca vei avea o recolta asa cum iti doresti, cu legume sanatoase.

Toate semintele pe care le vei pune la pastrare, trebuie sa fie curatate bine si uscate, inainte. Iata cateva reguli pentru a strange si pastra semintele de la legumele preferate:

Semintele de rosii: lasa fructele sa se coaca foarte bine, apoi scoate semintele si pulpa. Pune-le intr-un borcan cu apa si lasa-le cateva zile, amestecandu-le in apa in fiecare zi. Peste cateva zile, semintele incep sa se desprinda de pe pulpa si sa se ridice la suprafata apei. Scurge apa din borcan si clateste semintele. Lasa-le sa se usuce pe un prosop de hartie, iar dupa ce s-au uscat pune-le la pastrare intr-un plic, intr-un loc uscat in care este racoare.

Semintele de ardei: Scoate semintele din ardei abia cand acestia s-au copt complet pe planta si incep sa se rideze. Scoate semintele din ardei si pune-le pe un prosop de hartie pentru a se usca. Cand s-au uscat complet, pune-le intr-un plic si pastreaza-le intr-un loc uscat, in care este racoare.

Mazare si fasole: lasa pastaile pe planta pana cand acestea se usuca complet si capata o culoare maronie. Culege pastaile de pe planta si pune-le intr-o tava, in interior, si lasa-le sa se usuce. Lasa-le asa cel putin doua saptamani inainte de a indeparta pastaia de pe boabe, dar le poti pastra in pastaie pana in primavara urmatoare, cand le plantezi.

Dovleci: cand dovlecii s-au copt, taie-i si scoate-le semintele. Tine semintele sub jet de apa, pana cand devin curate si orice bucatica de miez sau membrana au fost indepartate. Pune apoi semintele pe o farfurie intinsa si lasa-le sa se usuce.

Pepenii: in cazul pepenilor rosii, pur si simplu trebuie sa tii semintele sub jet de apa pentru a se curata foarte bine. In cazul pepenilor galbeni, semintele au mai multe fibre si membrane in jurul lor, de aceea va fi nevoie ca mai intai sa le cureti cu degetele. Pune apoi semintele intr-un recipient cu apa. Semintele bune se vor aseza la baza vasului. Indeparteaza tot ceea ce a iesit la suprafata vasului, apoi clateste semintele bune, asaza-le pe o farfurie si lasa-le sa se usuce.

Cum se pastreaza semintele

Toate semintele se colecteaza abia in momentul in care legumele si fructele sunt bine coapte. Semintele trebuie pastrate individual, in plicuri, in cutii aerisite si in locuri in care nu exista deloc umezeala, de preferat pe rafturile de sus din incapere. Acest lucru va impiedica umiditatea sa patrunda la seminte sau animalele, precum soarecii, sa manance semintele puse la pastrare.

Este important sa etichetezi corect plicurile cu seminte si sa notezi numele, soiul si data la care le-ai adunat. In felul acesta vei avea o gradina bine organizata in anul urmator si in acelasi timp vei putea tine evidenta soiurilor productive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului