Legume

#rosii #plante #legume

Cum sa ai rosii coapte pentru mai mult timp

Desi catalogata de majoritate o leguma, rosia este de fapt un fruct. Aceasta este originar din America de Sud, iar evidentele despre existenta ei a fost descoperite ca datand de pe vremea aztecilor. De obicei fructele plantei se culeg cand sunt rosii, dar in functie de scopul utilizarii, acestea pot fi culese mai devreme. Iata cateva lucruri care te vor ajuta sa pastrezi rosiile sanatoase mai mult timp.

 

 

1 Cand sa culegi rosiile

 

Fructul care este in totalitate copt pe vita va avea un gust mult mai intens decat fructele care sunt culese mai devreme si lasate separat sa se coaca. Dar mai exista si exceptii. De exemplu, rosiile "cherry" au tendinta sa se fisureze daca sunt lasate pe planta asa ca trebuie culese imediat ce au devenit usor rosii sau chiar inainte.

Cand temperatura atmosferica a scazut si ramane constant sub 15 gr C, rosiile nu se vor mai maturiza pe tulpina sau pe vitele cataratoare, asa ca, in caz ca nu s-au copt este cazul sa le culegi si sa pastrezi fructele la interior. Daca ai posibilitatea si nu vrei sa culegi fructele, poti deplasa tulpinile sau ghivecele, daca este cazul.

 

2 Cum sa depozitezi fructele coapte

 

Pentru depozitare, rosiile trebuie spalate, uscate si sortate. Chiar daca se crede ca fructele se pastreaza cel mai bine in frigider, nu este asa. Acestea trebuie asezate intr-un vas deschis intr-un loc racoros. Temperatura scazuta din frigider va diminua gustul rosilor si le va face mai moi. Fructele plantei culese imediat vor rezista mai multe zile in bucatarie decat in frigider.

 

3 Cum mai poti folosi rosiile

 

Daca recolta de rosii a fost prea mare si te-ai ales cu o cantiate care nu pote fi consumata prea repede, iata cateva medote de pastrare:

  • conservare - va pastra rosiile comenstibile timp de un an.
  • inghetare - astfel rosiile pot fi folosite pana la opt luni mai tarziu.
  • uscate - folosirea lor se poate face si mai tarziu de un an.

 

4 Cum sa maturizezi un fruct verde

 

Una dintre cele mai dezbatute teme ale gradinarilor este maturizarea sau coacerea rosiilor care au fost culese verzi. Multi dintre noi au crescut cu ideea ca un loc insorit si calduros va coace rosia foarte usor. In plus, unii mai spun ca este bine ca fructele sa fie bagate in pungi de hartie .

Se pare totusi ca lumina nu este un factor necesar, ci mai degraba umiditatea si controlul temperaturii sunt de fapt cheia succesului. Daca rosiile sunt pastrate in conditiile mai sus mentionate, acestea pot sa se usuce, pe cand cele in pungi de plastic mucegaiesc si fermenteaza.

Pana la urma ideal este ca temperatura sa fie controlata, nu prea cald, nu prea rece, iar rosiile sa fie pastrate in pungi de hartie care actiuneaza ca o " mini-sera ", pastrand o parte din caldura zilei pentru ca pana la urma, caldura soarelui si nu lumina lui ajuta fructul sa se coaca.

Un alt avantaj pe care il prezinta punga de hartie este ca filtreaza etilenul, gazul pe care fructele il emana atunci cand se coc. Acest gaz favorizeaza procesul de maturizare a fructelor. Daca metoda pungii nu iti convine, rosiile vor trebui lasate in soare, dar vor trebui supravegheate si rotite zilnic pentru a nu putrezi.

 

5 Ce faci cu fructele verzi

 

Daca sezonul rosiilor a trecut, dar cultura ta mai are inca fructe verzi, singura metoda este sa le tai de la baza si sa atarni ramurile cu fructele in joc intr-un loc inchis si intunecat. Aceasta metoda iti va aduce pe masa, “rosii verzi” care pot fi folosite in alte feluri, ca de exemplu, muraturi.
 

Sursa foto : www.tomato-home.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului