Tot mai multi consumatori se intreaba cum pot face diferenta intre o rosie crescuta natural si una tratata cu substante pentru coacere rapida. Specialistii din agricultura sustin ca desi la exterior diferenta poate fi greu de sesizat, interiorul unei rosii spune totul.
O rosie coapta artificial, prin metode chimice, prezinta semne clare la taiere: miezul ramane verde, iar textura este neuniforma. „Daca rosia a fost grabita sa se coaca, atunci miezul va fi clar necopt, cu o culoare verzuie. Uneori se poate observa si o excrescenta la varf, semn ca inflorirea a fost stimulata chimic”, a explicat fermierul Cristi Rusu pentru Observator.
Rosii romanesti sau de import? Ce trebuie sa verifici inainte sa cumperi
Discutiile din ultimele zile s-au reaprins si in jurul rosiilor tuguiate – unele voci sustin ca forma alungita ar indica tratamente chimice. In realitate, forma nu este un indicator cert. Cea mai sigura metoda ramane sa tai rosia si sa observi daca este coapta uniform.
Costel Vinatoru, directorul Bancii de Gene de la Buzau, recomanda consumatorilor sa cumpere doar din surse de incredere. „Daca stim cine este producatorul si cunoastem traseul de la productie pana la raft, putem consuma fara griji. Ideal este sa luam de la fermieri locali, cu reputatie buna, sau din magazine unde marfa este certificata”, a precizat cercetatorul.
Potrivit acestuia, rosiile fara seminte sunt de obicei importate si prezinta un risc mai mare. „Cand nu vedem seminte in interior, stim ca nu este o rosie romaneasca. Poate fi fie de import, fie fortata excesiv sa se dezvolte. In alte tari, precum Turcia, se mai folosesc substante interzise la noi, iar acestea ajung uneori pe piata prin metode necontrolate”, a adaugat Vinatoru.
Atentie la provenienta legumelor din piata
Recent, doi cultivatori din Glodeanu Sarat (judetul Buzau) au fost prinsi folosind substante neautorizate pentru a-si stimula culturile. Produsele proveneau din Turcia si au fost aduse in tara de un intermediar din Ilfov.
Pentru a evita sa consumi rosii crescute artificial, urmareste cateva semne: miez verde, textura lemnoasa, lipsa semintelor si gust slab. In plus, este recomandat sa cumperi de la piete locale unde poti discuta direct cu producatorul, iar in cazul magazinelor – sa alegi produse cu eticheta si certificat de calitate.