Romanesco este o leguma cu valoare nutritiva mare, bogata in vitamina C, pro-vitamina A si acid folic, fiind, de asemenea, o sursa de potasiu, zinc si fosfor. O curiozitate a acestei legume este faptul ca spiralele de pe ea urmeaza perfect sirul lui Fibonacci.
Sfaturi de cultivare
Originara din Italia, romanesco a inceput sa fie comercializata la nivel international in jurul anului 1990 si tot de atunci a inceput sa fie cultivata si in alte tari, in special Olanda. Pentru gradina ta, specialistii recomanda folosirea semintelor de provenienta italiana.
Plantarea si ingrijirea sunt asemanatoare cu cele ale conopidei. Romanesco prefera solul alcalin si are nevoie de multa apa si de spatiu suficient pentru a se dezvolta. Sensibila la temperaturile extreme, romanesco se va dezvolta bine daca temperatura este de 25-26 de grade Celsius.
Insamantarea poate incepe cu aproximativ 6 saptamani inainte de ultimul inghet si pana in mijlocul lunii iunie. In ambele cazuri, semintele se pun la o adancime de 1-2 cm.
In cazul rasadurilor, asaza-le intr-un loc cu multa lumina la o temperatura de aproximativ 15 grade Celsius si uda-le regulat, in fiecare dimineata. Dupa ce trec 6 saptamani muta rasadurile in gradina, in pamantul fertilizat in prealabil. Planteaza-le la o distanta de 60 de cm unele de altele si lasand intre randuri o distanta de 100 cm.
Ingrijire
Odata transplantate in gradina, uda plantele in mod regulat si aplica un ingrasamant o data la 2-3 saptamani. Pamantul in care a fost sadita nu trebuie sa fie niciodata uscat, asa ca e recomandat sa aplici un strat de mulci. Atentie, apa nu trebuie nici sa balteasca la baza plantei.
Sursa foto: 4onatrip.com
Daca ai plantat semintele direct in gradina, acopera cu pamant care trebuie sa fie in permanenta umed si respecta aceleasi sfaturi ca la transplantare.
Principalul daunator al acestei legume este fluturele de varza. Pentru a o proteja de atacul acestui fluture foloseste insecticide cu piretrina sau preparate pe baza de Bacillus thuringiens.
La trei-patru luni dupa plantare, Romanesco este pregatit pentru recoltare.
Sursa foto: communitytable.com