Legume

#legume #ardei gras #gradina #legume gradina

Cum cresti ardei grasi gustosi

Ti-e dor de gustul ardeilor pe care ii mancai la bunica la tara? Te-ai saturat de ardeii giganti, fara pic de imperfectiune si fara pic de gust ce stau falnic pe tarabele din hipermarketuri? Atunci iti vindem noi cateva ponturi eficiente, care te vor ajuta sa ai ardei gustosi.

Temperatura potrivita, udarea potrivita, nutrientii potriviti si, in final, rabdarea corespunzatoare te vor ajuta sa ai in gradina ardei ca nimeni altcineva: gustosi si plini de vitamine. Iata de ce aspecte trebuie sa tii cont daca vrei sa ai si tu astfel de legume in gradina proprie.

1. Ardei gustosi: temperatura

Toata lumea poate creste ardei, insa nu oricine poate creste ardei gustosi. Este o diferenta foarte mare intre a fi o simpla leguma si a fi o leguma gustoasa. In cazul ardeilor, pentru ca ei sa capete o aroma senzationala, este indicat sa fie plantati abia cand temperatura solului ajunge la 24 de grade Celsius.

Inainte de a planta ardeii, este bine sa acoperi zona de teren cu o folie neagra din plastic, pentru a retine caldura.

Ardeii grasi se dezvolta cel mai bine atunci cand temperaturile sunt constante - in jur de 25-26 de grade Celsius ziua si 15-21 de grade noaptea.

2. Ardei grasi gustosi: sol si soare

Ardeii grasi cresc armonios atunci cand beneficiaza de lumina soarelui cateva ore pe zi. Totusi, este bine sa stii ca atunci cand temperaturile sunt caniculare, soarele se poate transforma in dusmanul ardeilor. In acest caz, calea de mijloc este sa plantezi ardeii grasi intr-o zona in care la pranz se face umbra.

In ceea ce priveste solul, ardeii grasi au nevoie de un sol usor acid ca sa capete un gust desavarsit. Inainte de plantarea rasadurilor, este bine sa adaugi compost, ca sa oferi legumelor hrana de care au nevoie.

Specialistii spun ca ardeii grasi cresc bine si intr-un sol nisipos sau lutos. Pentru ca ardeii sa aiba loc de crestere, este bine sa lasi o distanta de aproximativ 50 de centimetri in plante. Mai mult spatiu le permite plantelor sa dezvolte mai multe ramuri si implicit mai multe fructe.

3. Ardei grasi deliciosi: fertilizarea

Daca vrei sa ai fructe mari si frumoase, este indicat sa fertilizezi solul in momentul in care apar primele flori. Nu este recomandat sa fertilizezi solul cu compost inainte de inflorire, deoarece risti ca frunzele sa se dezvolte excesiv, iat fructele foarte putin.

4. Ardei grasi gustosi: udarea

Este indicat sa uzi ardeii constant, mai ales atunci cand nu ploua zile la randul. Udarea ardeilor se face fie dimineata devreme, fie aproape de apusul soarelui. In acest fel, eviti ca plantele sa se opareasca sub razele puternice ale soarelui.

5. Ardei grasi gustosi: polenizarea

In general, polenizarea ardeilor grasi este realizata de insecte. Ardeii pot avea parte si de o polenizare incrucisata, motiv pentru care este indicat sa nu plantezi ardeii grasi langa ardeii iuti. Este bine ca distanta dintre aceste plante sa fie de cel putin 2,5 metri.

6. Ardei grasi deliciosi: recoltarea

Atat ardeii grasi, cat si ardeii iuti au nevoie de cel putin 70 de zile pentru a fi gata de recoltare. Cand observi ca ardeiul este de marimea potrivita, este bine sa-i mai lasi o zi doua, pentru a prinde si mai mult gust.

Foto: amillionlives.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare