Legume

#vinete #legume #rosii #ceapa #cartofi #ardei gras #pepene

Cum asociem legumele in gradina

Este foarte important sa tii cont de asocierea legumelor atunci cand te ocupi de insamantarile de primavara sau de toamna . Si acest lucru pentru ca plantele tale sa se dezvolte armonios si sa fie rezistente la daunatori. Iata cateva exemple de asocieri de legume benefice pentru gradina ta dar si de asocierile pe care este bine sa le eviti:



Ardeiul gras se cultiva bine alaturi de vinete, morcovi, ceapa, mazare si rosii.

Bostanul poate fi asociat in gradina cu porumb, salata, mazare, ridichi insa nu este indicat sa fie cultivat langa varza sau cartofi.

Cartoful se cultiva bine alaturi de porumb, mazare, usturoi, vinete, varza si fasole.

Brocolli este bines a fie cultivat bine alaturi de telina, ceapa sau cartofi.

Castravetele are un risc scazut de a fi atacat de daunatori daca este cultivat alaturi de varza, gulie , spanac, fasole, salata, porumb, musetel, telina, ceapa, mazare, ridichi si rosii. Evita sa-l cultivi langa cartofi.

Ceapa se cultiva alaturi de sfecla, varza, gulie, broccoli, morcovi, telina, castraveti , salata, praz, ardei iute, cimbru, musetel.

Dovlecelul se dezvolta bine daca este cultivat langa sfecla rosie , morcovi, telina, varza, spanac, salata si ceapa.

Fasolea agatatoare nu este recomandat sa se cultive langa ceapa sau usturoi insa se dezvolta bine langa morcovi, porumb, mazare, ridichi si rozmarin.

Gulia poate fi cultivata alaturi de sfecla rosie, castraveti si ceapa.

Mazarea poate fi cultivate langa vinete, sfecla rosie, morcovi, bostan , castraveti, spanac, fasole, porumbi, nap, ardei iute, cartofi si ridichi. Nu e recomandat sa se cultive alaturi de usturoi, arpagic, ceapa si praz.

Morcovul poate fi plantat alaturi de sfecla rosie, arpagic, varza, fasole, salata, ceapa, patrunjel, praz, mazare, ardei iute, ridichi, rozmarin, salvie si rosii.

Pastarnacul se cultiva alaturi de ridichi.

Pepenele galben se cultiva bine alaturi de bostan, dovlecel, spanac, porumb sau ridichi dar nu este indicat sa fie cultivat alaturi de cartofi.

Porumbul se cultiva bine alaturi de sfecla rosie, bostan, castraveti, dovlecei, spanac, fasole, salata, mazare si cartofi.

Ridichea se dezvolta bine langa sfecla rosie, morcov, bostan, castraveti, spanac, fasole, salata si mazare.

Rosia poate fi cultivata alaturi de usturoi, busuioc, morcovi, telina, castraveti, fasole, menta, ceapa, patrunjel, ridichi, salvie. Nu e recomandat sa fie cultivata alaturi de varza, marar, porumb si cartofi.

Salata si spanacul se dezvolta bine alaturi de usturoi, sfecla rosie, morcovi, telina, varza, castraveti, spanac, porumb, ceapa si ridichi.

Telina se dezvolta bine alaturi de usturoi, broccoli, varza, castraveti, fasole, salata, ceapa, praz si rosii.

Usturoiul se cultiva bine alaturi de sfecla rosie, morcovi, telina, varza, spanac, salata, cartofi si rosii.

Varza se dezvolta bine alaturi de telina, castraveti, spanac, salata, porumb, ceapa, cartofi si nu e recomandat sa fie cultivata langa marar, fasole agatatoare si rosii.

Vanata poate fi cultivata alaturi de anghinare, fasole, mazare, ardei iute si rosii, niciodata langa cartofi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului