Cultura succesiva este o tehnica prin care poti avea legume aproape intreg anul in propria gradina. Plantarea succesiva inseamna sa cultivi un soi de leguma pe un spatiu din gradina, iar apoi sa il inlocuiesti cu alt soi de leguma.
Pentru cei cu experienta, cultura succesiva este floare la ureche, insa daca tu nu te regasesti in aceasta categorie si vrei sa inveti cum sa ai legume frumoase in gradina tot anul, iata ce sfaturi avem pentru tine.
1. Cultura succesiva: cum functioneaza
Primele legume apar in gradina spre sfarsitul primaverii. Este vorba, in general, despre ceapa, usturoi, ridichi si salata. Dupa ce aceste legume sunt recoltate, in locul lor poti planta legume ce se coc spre sfarsitul verii si tot asa pana se termina definitiv anul agricol.
2. Cultura succesiva: exemplu din gradina
Morcovii se planteaza primavara devreme si se culeg la inceputul verii. In locul lasat liber de morcovi, poti planta fasole verde, pe care o recoltezi la inceputul toamnei.
In general, nu exista reguli speciale ce vizeaza cultura succesiva. Orice leguma care se coace pana la jumatatea verii poate fi inlocuita cu o alta ce se poate coace pana la finele toamnei.
Specialistii au un sfat: plantele din aceeasi familie nu trebuie cultivate succesiv. Spre exemplu, in locul radacinoaselor (morcovi, ridichi) poti cultiva plante de la care consumi frunzele (salata, spanac).
3. Planificare cultura succesiva
Este foarte indicat sa-ti planifici cultura succesiva la inceputul anului, inainte de insamantarea gradinii. In acest fel, te poti informa cu privire la legumele de primavara, de vara si de toamna, in cate zile sunt bune de recoltat etc.
Fa-ti o lista cu legumele pe care vrei sa le ai in gradina si locul aproximativ in care ai vrea sa le plantezi. Ingrijeste solul, ferilizeaza-l si foloseste compost, astfel incat plantele tale sa beneficieze de toti nutrientii inca din primele clipe.
4. Cultura succesiva: ce legume poti cultiva
Primele legume pe care le cultivi primavara devreme sunt cele care suporta temperaturi medii, corespunzatoare anotimpului. Ulterior, vei planta legume ce suporta foarte bine temperaturile mari, caniculare chiar (fasole, vinete, ardei, pepeni, rosii, dovlecei, castraveti). La final, plantezi legumele de toamna, care suporta racirea vremii si scaderea temperaturilor (salata de toamna, napi, andive, porumb, telina etc).
Ne-am interesat pentru tine si am aflat o cultura succesiva se calculeaza astfel: numarul de zile pana la prima recolta + numarul de zile pana la a doua recolta. In cazul in care iarna intarzie sa apara, poti avea chiar si o a 3-a cultura. Acest lucru inseamna aproximativ 7 luni de productivitate a spatiului din gradina de legume.
Pentru aceasta perioada, cultura succesiva ar putea arata astfel, din primavara, pana toamana tarziu:
ceapa verde - spanac - varza
morcovi - sfecla - ardei
salata verde - mazare - napi
ridichi - porumb - dovleac de iarna
fasole verde - broccoli
gulii - castraveti
pepeni - dovlecei - sfecla
bob - conopida
cartofi - broccoli
spanac - cartofi dulci
sparanghel - dovlecei de vara
ceapa verde - usturoi
porumb - hrean
sfecla rosie - pepeni - andive
Sursa foto: harvesttotable.com