Legume

#legume #gradina #plante gradina #tomatillos #cultivare tomatillos

Cultiva tomatillos in gradina

Tomatillos (Physalis ixocarpa) sunt legume inrudite cu rosiile obisnuite, dar au gust total diferit. Daca vrei sa-ti impresionezi prietenii cu o leguma deosebita, atunci mizeaza pe tomatillos. Cu siguranta isi pot gasi si ele un loc in gradina ta de legume.

1. Caracteristici tomatillos

Tomatillos sunt cunoscute si sub denumirea de "tomates verdes", adica tomate verzi. Li se mai spune si "lampioane chinezesti", datorita peliculei subtiri cu care sunt acoperite. Se gasesc cu precadere in Mexic, unde sunt considerate legume emblematice, nelipsite din bucataria traditionala.

In general, fructele au culoare verde, iar atunci cand sunt coapte capata o nuanta movulie, rosiatica sau galbena, in functie de soiul ales. Pana ajung la maturitate, tomatillos sunt invelite intr-o pelicula alb-galbuie. La maturitate, aceasta plesneste si fructul propriu-zis ramane descoperit si gata pentru a fi cules. Fructul de tomatillos necopt nu este comestibil.

Cand sunt coapte, tomatillos au gust acrisor, ce aminteste de agrise. Fructele rotunde sunt pline de vitamine si minerale, fiind preferatele doamnelor si domnisoarelor care doresc sa slabeasca.

2. Cum cultivi tomatillos

Acolo unde plantezi rosiile, poti planta si tomatillos. Plantele nu sunt deloc pretentioase in ceea ce priveste conditiile de crestere, dar ideal ar fi daca le-ai putea gasi un loc intr-un sol bogat in substante nutritive, cu un pH neutru, 6.5-7.0.

Tomatillos cresc oriunde dispun de caldura, lumina soarelui si udare permanenta. Plantarea se face primavara, dupa ultimul inghet. Poti planta semintele direct in pamant sau poti pregati rasaduri in ghivece cu 4 saptamani inainte de transplantarea in gradina cu legume.

Pentru a se putea realiza polenizarea, ai nevoie de cel putin doua plante tomatillos. Ele cresc cam 60-90 de centimetri in inaltime si se extind destul de mult, prin urmare, este indicat sa lasi cel putin 50 de centimetri intre plante.

Fructele incep sa se coaca dupa aproximativ 80 de zile de la plantare, insa unele soiuri se coc abia dupa 3-4 luni. O singura planta de tomatillos poate rodi peste 300 de fructe. Fructele pot fi culese pana la venirea inghetului.

Daca reusesti sa tii plantele de tomatillos la temperaturi de +10 grade iarna, te poti bucura de fructe proaspete chiar si in sezonul rece, deoarece plantele nu inceteaza sa rodeasca.

3. Cum ingrijesti tomatillos

Plantele de tomatillos se ingrijesc la fel ca rosiile, doar ca vei scapa de multe batai de cap. Singura ta grija ar trebui sa fie udarea permanenta a plantelor. Pe masura ce se dezvolta, plantele au nevoie de udari abundente, iar in perioada rodirii poti reduce cantitatea de apa.

Daca un fruct cade pe sol si il lasi acolo, anul viitor va da nastere unei noi plante.

4. Boli si daunatori tomatillos

Spre deosebire de rosii, tomatillos sunt mai ferite de boli si daunatori. Uneori, frunzele constituie o sursa de hrana exotica pentru melci, limacsi si anumiti gandaci, insa fructele nu prea sunt atacate de boli sau daunatori.

5. Intrebuintari si depozitare

Tomatillos sunt folosite cu precadere pentru sosuri, salate si mancaruri. Daca vrei sa depozitezi fructele, este indicat sa le culegi inainte sa se coaca prea tare, adica inainte ca pelicula sa pleasneasca. Fructele se pastreaza in pelicula lor, pentru a tine mai mult timp. In frigider, tomatillos isi mentin prospetimea 2-3 saptamani, deci trebuie sa le folosesti cat mai repede.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare