Legume

#legume #ceapa #gradina #ceapa decorativa

Ceapa decorativa, un accent de culoare in gradina

Ceapa este cel mai cunoscut reprezentant al genului Allium, alaturi de usturoi si praz. Chiar daca pana acum priveai ceapa ca pe o leguma indispensabila in gradina, de acum incolo o poti considera si o planta decorativa. In lume exista o multime de specii de ceapa decorativa, cu ajutorul carora poti orna bordurile, rocariile, aleile din gradina si alte zone pe care vrei sa le evidentiezi.

Spre deosebire de florile cepei obisnuite, care sunt albe, cele ale cepei decorative pot varia, in functie de soiul ales de tine. Cele mai multe flori ale cepelor decorative sunt in nuante de mov, lila, lavanda si mov inchis, dar sunt si unele flori disponibile in nuante de albastru si bej.

Vrei si tu ceapa decorativa in gradina? Mergi la cel mai apropiat magazin de bricolaj pentru a analiza oferta. Iata care sunt cele mai cunoscute soiuri de ceapa decorativa.


Allium Hollandicum

Allium Hollandicum este o specie de ceapa decorativa care se remarca prin coloritul senzational. Florile mici, in forma de stelute, sunt dispuse unele langa celelalte si formeaza o un glob in nuante mov. Aceasta ceapa decorativa infloreste din luna mai, pana la sfarsitul verii. Are nevoie de soare din plin si un sol bine drenat pentru a se dezvolta optim.


Allium caeruleum

Allium caeruleum este o specie mai rara de ceapa decorativa. Aceasta se remarca prin nuanta albastruie a florilor si confera personalitate gradinii tale mai ales atunci cand este plantata printre flori de culoare galbena.


Allium schoenoprasum

Daca vrei sa ai in gradina ta accente de culoare roz, poti opta pentru plantarea unui soi de ceapa decorativa denumit Allium schoenoprasum. Florile acestei specii sub dispuse sub forma unei sfere mai mici, in comparatie cu cea a speciilor precedente, dar reusesc sa confere spatiului un plus de eleganta.


Allium moly

Allium moly este un soi de ceapa decorativa care se remarca prin nuanta de galben intens a florilor. Florile acestei cepe decorative seamana cu inflorescentele de dovleac, doar ca sunt ceva mai mici.


Allium oreophilum

Exista un soi de ceapa decorativa care, odata ce infloreste, seamana cu o orhidee. Este vorba despre Allium oreophilum, cu flori roz fuchsia care infloresc la sfarsitul primaverii.


Cum plantezi si ingrijesti ceapa decorativa

Ceapa decorativa este una dintre plantele cel mai putin pretentioase. Pentru a creste, are nevoie doar de un sol bine drenat si mult soare. Ceapa decorativa este rezistenta la canicula si face fata cu brio unui atac al caprioarelor, iepurilor sau al altor rozatoare.

Desi are scop estetic, ceapa decorativa pastreaza aroma si mirosul cepei traditionale atunci cand este rupta, prin urmare nu este pe placul animalelor.

Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca ceapa decorativa se planteaza in sol in special toamna, odata cu alti bulbi, cum sunt cei de narcisa, lalea sau iris.

Daca vrei sa plantezi bulbii de ceapa decorativa primavara, este bine sa faci acest lucru in luna martie, cand vremea nu este nici geroasa, dar nici prea calduroasa. Dupa plantare, bulbii se uda mai mult, pentru ca germinarea sa se instaleze cat mai repede.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului