Legume

# ghid plantare legume # gradina de toamna #plantare legume #gradina #toamna

Ce trebuie sa plantezi intr-o gradina de toamna! Ghid complet

Desi vremea mai putin calda a toamnei poate face dificila cresterea culturilor, exista multe legume care se pot planta acum. Culturile de toamna au nevoie de un pic mai mult timp pentru maturizare, deoarece beneficiaza de mai putina lumina. In majoritatea zonelor temperate, culturile plantate toamna vor fi gata de recoltare in septembrie si octombrie. In multe climate mai blande, multe din aceste culturi pot supravietui si pe timp de iarna.

Sfaturi pentru gradina de toamna

Pentru ca gradina de toamna sa fie o reusita, trebuie respectate cateva reguli simple:

  • Plantati cat mai devreme - Pentru a va sigura o recolta de toamna si iarna, incepeti culturile de sezon la finalul verii, daca se poate prin august.
  • Informati-va in legatura cu durata de viata a culturilor de toamna - Fiecare recolta are o durata de viata relativ previzibila, ceea ce inseamna ca puteti anticipa cu aproximatie cam de cat timp va avea nevoie pana la recoltare. Ca regula generala, va trebui sa planificati plantarea astfel incat culturile sa aiba timp suficient sa ajunga la maturitate inain de primul inghet.
  • Recoltati culturile de vara cat mai devreme - Planificarea unei gradini de toamna de succes se bazeaza pe gestionarea corecta a culturilor de primavara si vara, mai ales daca spatiul este limitat.

Ce se poate cultiva in gradina de toamna si cat dureaza maturizarea

In gradina de toamna puteti cultiva usturoi, ceapa, cartofi, morcovi, sfecla, conopida, varza, brocoli si salata verde de primavara. Culturile precum broccoli, varza si kale pot trai luni intregi in gradina pana ajung la maturitate. Chiar si culturile cu crestere rapida, cum ar fi spanacul si salata, vor avea o crestere mai lenta daca sunt plantate pentru recolat toamna. Insa, daca planificarea se face corect, este posibil sa puteti recolta produse din gradina pe toata perioada sezonului rece si chiar pana la inceputul primaverii.

Cele mai bune legume de plantat toamna intr-o gradina

  • Sfecla - Se pot planta seminte de sfecla cu cca 8 - 10 saptamani inainte de primul inghet si se pot recolta de sarbatori. Sfecla recoltata toamna are culoarea mai intensa decta deca de primavara. Plantati semintele la 1 cm adancime si la o distanta de 3 - 4 cm.
  • Morcovii - Se seamana direct in gradina in randuri la cate 6 - 8 cm distanta. Daca gradina dispune de irigare prin picurare, semanati semintele de-a lungul liniilor de picurare.
  • Ceapa - Ceapa se va planta cu 2 - 4 saptamani inainde de data medie de inghet. Asezati cepele de arpagic intr-o brazda superficiala cu spatiu de 4 - 6 cm intre ele si acoperiti-le cu pamant suficient pentru a lasa varfurile ascutite la suprafata solului.
  • Broccoli - Transplantati broccoli in gradina la distanta de 12 - 18 cm. Este o planta care adora azotul, asa ca o sursa suplimentara de azot cum ar fi faina de lucerna, poate fi de folos.
  • Salata verde - Salata verde are nevoie de o perioada relativ scurta de timp pentru a se maturiza, asa ca poae fi plantata pana in august si chiar in septembrie.
  • Usturoiul - Usturoiul se planteaza la mijlocul toamnei sub forma de catei la distanta de 6 cm unul de altul. Impinge fiecare catel la o distanta de 1 cm in pamant inainte de a acoperi cu sol si 6 cm de mulci pentru protectia pe timpul iernii.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului