Ceapa verde de iarna
Ceapa verde de iarna se planteaza intre 1 si 10 septembrie si are nevoie de mult mai putin timp decat o ceapa normala pentru a ajunge la maturitate.
Pentru a pregati solul, indeparteaza iarba si buruienile de pe o suprafata de minim 12-18 cm. Chiar daca poate parea un spatiu restrans, vei reusi sa obtii o duzina de fire. Adauga un strat de 10 cm de compost si planteaza ceapa la 1 cm adancime si la o distanta de 1-2 cm intre randuri. Nu uita sa uzi dupa plantare!
Ai grija sa montezi pereti pentru retinerea zapezii si sa drenezi apa care ar putea balti in zonele mai joase.
Salata
Salata are trei variatii: salata de capatana, marula si salata de foi. Toate sunt putin pretentioase fata de caldura si se cultiva pentru capatanile sale care pot fi consumate mai ales in stare proaspata sub forma de diferite salate.
Este un aliment important pentru sanatate, cu un continut ridicat de vitamine, saruri minerale si substante hranitoare. Avand o perioada scurta de vegetatie si fiind rezistenta la frig, se poate cultiva mai ales si toamna tarziu, in sistemul culturilor succesive.
In camp, salata se poate cultiva prin rasad sau prin semanat direct. La fel ca in cazul cepei, ai grija sa inlaturi toate resturile vegetale de la cultura anterioara si ai grija sa alegi o zona insorita a gradinii. In timpul fertilizarii solului sau imediat dupa terminare, poti efectua aratura de baza la 28-32 cm adancime, impreuna cu maruntirea solului.
Planteaza salata la 1 cm adancime si recolteaz-o manual, prin taierea capatanilor la circa 1 cm sub colet cand acestea au ajuns la marimea si indesarea specifica soiului.
Spanac
Din grupa legumelor de la care se consuma frunzele face parte si spanacul, care consumat in stare proaspata sau deshidratat, fiert sau oparit, pregatit sub forma de diferite mancaruri. Spanacul se va planta in perioada 10-30 septembrie si, datorita perioadei scurte de vegetatie si rezistentei la temperaturi scazute, se va putea recolta pana la caderea zapezii.
Alege un loc de plantare plin de soare, cu sol bine drenat. Fertilizeaza solul cu o saptamana inainte de plantare si introdu semintele la 1-2 cm adancime, acoperindu-le usor cu sol. Poti semana aproximativ 12 seminte pe randuri de 30 cm pentru a putea efectua mai usor lucrarile de ingrijire.
Aplica fertilizator in functie de tipul de sol si de recomandarile specifice soiului ales.
Ridichi de toamna
Ridichile sunt legume rezistente, usor de cultivat, care poate fi plantata chiar si toamna in zonele insorite. Este indicat sa plantezi semintele de ridichi direct in gradina, pentru a nu le deranja ulterior radacinile.
Pentru cultura de toamna, se recomanda distanta de 15-25 cm intre seminte/rand. In gradina, fiind vorba de o suprafata mica, semanatul se poate face manual.
Recoltarea ridichilor se face in general la 20-35 de zile de rasarire, prin smulgere. intarzierea acestui proces poate determina lignificarea radacinilor si le poate face necomestibile.
Sursa foto: pixabay.com