Legume

#legume #gradina #daunatori #cultivare legume #plantare legume

Cum sa combini culturile de plante pentru a le feri de daunatori

Numeroase culturi din gradina ta, in special legumele, manifesta diverse reactii de afectiune sau aversiune fata de alte plante. Metoda plantarii unor rasaduri mixte - planta de baza si companionii sai - este folosita pentru a incuraja cresterea si dezvoltarea unor recolte de legume, dar si pentru atragerea unor insecte care starpesc daunatorii din gradina. Iata care sunt combinatiile de plante benefice pentru gradina ta!

1. Condurasi si tomate

Cultura de rosii din gradina ta poate fi salvata de intercalarea condurasilor in rasadul de tomate. Gandacii de rosie sau afidele negre vor fi atrase mai mult de prezenta florilor, decat de leguma din gradina. Pentru o productie crescuta, poti planta langa rosii sparanghel, busuioc, menta, galbenele si patrunjel. Toate au rol de protectie. Nu planta cartofi, fenicul, marar, conopida sau capsuni in apropierea acestora.

2. Castraveti cu ridichi

Cele doua plante cresc bine impreuna, iar ridichile tin la departare gandacii castravetilor. Fasolea, telina, salata verde, usturoiul, musetelul, porumbul si mararul fac, de asemenea, "casa buna" cu castravetii. Nu planta castravetii langa culturi de salvie, cartof, rosie sau dovlecel.

3. Dovlecei si fasole

Dovleceii cresc bine intr-un sol cu azot. Asa ca, plantarea unor culturi de fasole sau mazare langa cuiburile de dovlecei ii vor ajuta pe acestia sa creasca rapid. Alte plante cu rol protector sunt: pepene galben, menta, ceapa, porumb, oregano si condurasi. Nu planta dovleceii in apropierea culturii de cartofi!

4. Varza si anason

Anumite plante sunt folosite pentru a camufla culturi intregi de legume. Astfel, anasonul mascheaza eficient mirosul verzei si al conopidei, derutand daunatorii. Anasonul va creste mai bine, daca in jurul sau se gaseste si coriandru.

5. Atrage insectele utile

Anumite plante sunt adevarate atractii irezistibile pentru insecte care distrug daunatorii. Mararul sau morcovii vor atrage buburuzele care se hranesc cu daunatorii rosiilor. Patrunjelul atrage viespile-parazit care distrug viermele cu corn, unul dintre cei mai intalniti daunatori din gradina ta. Rasadeste aceste plante in gradina pentru a-ti asigura o recolta bogata si sanatoasa de legume!

Sursa foto: gradinahobby.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului