Legume

# platare legume toamna #plantare legume #gradina #legume

Ce legume poti sa plantezi toamna

Daca vrei sa ai legume proaspete in gradina primavara devreme, trebuie sa te ocupi sa le plantezi de toamna.

Legumele care se pot planta si semana chiar si in noiembrie sunt radacinoasele si nu numai. Pentru a se dezvolta corespunzator este necesar caacestea sa reziste foarte bine la frig si umezeala.

Legumele pe care le poti planta toamna

Cea mai buna alegere pentru plantarea plantelor este turba, ca sa nu mai adaugi ingrasaminte minerale solului. Iar inainte de semanare trebuie curatat terenul de buruieni.

Arpagic si usturoi verde

Acestea se planteaza in santuri, la distante mici unul fata de celalalt, de aproximativ 5 centimetri. Important este ca saparea santului sa se faca la o adancime mai mare, pentru a proteja planta de efectele iernii.

Praz

Prazul se adapteaza usor plantarii in timpul toamnei. Important de stiut atunci cand plantezi rasadul de praz este faptul ca trebuie sa tii cont de adancimea gaurii pe care o sapi si de distanta dintre plante. Prazul are nevoie de spatiu si lumina pentru a se inalta corespunzător.

Ridichii

Acestea prefera solurile bine aerate si bogate in potasiu. O solutie de fertilizare pentru ridichi este adaugarea de cenusa in sol.

Salata

La plantare, salata are nevoie de fertilizant pe baza de fosfor si potasiu. Si asa vei avea primavara parte de salata proaspata direct din gradina ta.

Sparanghel si spanac

Sparanghelul este sensibil la umiditate ridicata, i schimb spanacul este unul dintre campionii care rezistentaeroic la temperaturi scazute.

Hrean

Butasi de hrean se obtn din taerea unei radacini din leguma si se poate planta atat intr-un loc insorit cat si intr-unul umbrit. Fiind o planta perena, se inmulteste repede, de aceea este indicat sa aloci suficient spatiu intre butasi atunci ii plantezi.

Patrunjel, broccoli, morcov si telina sunt alte legume care mai pot fi plantate in lunile de toamna.

Fertilizarea solului

Pentru a te bucura de gustul legumelor proaspete primavara devreme este nevoie sa fertilizezi solul. Si este esntial sa faci acest lucru toamna pentru a avea parte de un sol bogat in nutrienti. Fertilizantul natural, conceput din gunoi de grajd este solutia ideala pentru a obtine calitatea solului de care ai nevoie.

In timpul iernii, aplicarea de ingrasaminte in sol nu este recomandata din cazua ca respectivul ingrasamant isi va pierde proprietatile din cauza umiditațtii solului si a zapezii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului