Iata ce trebuie sa stii despre uscarea condimentelor din gradina:
Seclecteza plantele
Plantele ce urmeaza a fi uscate trebuie selectate pe categorii. Astfel poti usca plantele intregi sau doar frunze ale acestora (cum este cazul mentei, busuiocului sau lamaitiei). Culege plantele, sorteaza-le si asigura-te ca nu au funze uscate sau afectate de boli ori paraziti.
Indeparteaza insectele si praful
Insectele isi pot gasi adapost printre frunzele plantelor aromatice. Verifica cu atentie ca plantele tale sa nu aiba insecte, apoi clateste-le sub un jet de apa rece pentru a ineparta praful si eventualele substante chimice cu care le-ai stropit. Sterge-le apoi prin tamponare cu un prosop de bucatarie de unica folosinta.
Usuca frunzele pe hartie
Daca usuci doar frunzele va trebui sa le depozitezi pe o bucata de hartie. Pentru a se usca rapid si a nu mucegai este indicat sa nu suprapui frunzele, deoarece vor retine umezeala. Asaza deasupra inca o foaie de hartie. Astfel, frunzele nu doar ca vor fi ferite de praf ci isi vor pastra si culoarea. Spatiul in care le usuci trebuie sa fie uscat si bine aerisit.
Asaza-le in manunchiuri
Indeparteaza ramurile si frunzele de la baza tulpinilor de ierburi aromatice si apoi asaza-le in manunchiuri de 5-6 bucati. Gaureste o punga de hartie pe lateral si leag-o in jurul unui manunchi de ierburi. Apoi agata manunchiul astfel protejat intr-o camera uscata si bine aerisita.
Verifica plantele constant
Uscarea in mod natural a plantelor aromatice este un proces care se poate intinde pe durata a doua luni. Verifica saptamanal modul in care plantele se conserva in punga de hartie. Vei sti ca s-au uscat perfect in momentul in care frunzele lor devin usor sfaramicioase si se depun pe fundul pungii de hartie.
Transplanteaza ierburile aromatice in ghiveci
Daca nu vrei sa usuci plantele, le poti transplanta intr-un ghiveci. In acest fel te vei bucura intreaga iarna de plante proapete intens aromate.
Sura foto: sarahmeyerwalsh.wordpress.com