Legume

#asparagus #sparanghel #gradina

Asparagus

Asparagusul, cunoscut si sub denumirea de sparanghel , este o leguma considerata delicatesa, lucru care se vede in pretul sau piperat, dar si in raritatea cu care se gaseste in pietele de legume. Totusi, asparagusului este o leguma care poate fi plantata cu gradinile din tara noastra,  dar succesul culturii depinde doar de abilitatile gradinarilor de a tine cont de anumite reguli.


Cultivare


Inainte de orice, este bine sa stii ca pentru a avea o recolta bogata de asparagus, ai nevoie de un sol care sa se dreneze foarte bine si al carui pH sa se afle intre 6.5 si 7.5. Un sol care are un pH mai mic de 6.0 este total nepotrivit pentru dezvoltatea asparagusului, iar acest lucru se va vedea prin faptul ca leguma nu se va dezvolta deloc.


Asparagusul trebuie sa fie cultivat intr-o zona in care se poate bucura se lumina si soare cel putin 7 ore pe zi. Terenurile localizate catre nord si vest sunt cele mai recomandate pentru cultivarea asparagusului, asa ca daca este posibil, planteaza legumele acolo.


Asparagusul
se poate cultiva cu ajutorul semintelor la inceputul primaverii (februarie sau martie), insa aceasta varianta nu este potrivita pentru gradinarii amatori, ci doar pentru cei experimentati, cu sere si multa experienta in domeniu.


Udare


In perioada de crestere a asparagusului, solul in care este plantata leguma trebuie udat o data pe saptamana, insa apa trebuie sa fie din belsug. Totusi, ai grija ca pamantul se dreneaza cu usurinta deoarece leguma nu suporta sa stea prea mult intr-un sol ud.


Ingrijire


Buruienile straine care cresc in preajma sparanghelului afcteaza dezvoltarea legumei, motiv pentru care acestea trebuie indepartate periodic. Totusi, dupa rupere (toamna de preferat), acestea se ard si se lasa pe solul pe care se afla plantat sparanghelul dupa care se adauga un strat de pamant pentru a proteja radacinile de inghet.


De asemenea, pentru a proteja asparagusul, se face un procedeu agricol care se numeste bilonare  si care inseamna ingroparea plantelor in pamant pana la un anumit nivel.


Boli si daunatori


Cele mai frecvente doua probleme ale asparagusului sunt rugina si putrezirea radacinilor. Rugina apare ca niste pete mici, rosii – aramii imprastiate pe toata suprafata legumei si este imprastiata prin aer, cu ajutorul vantului. Din pacate, daca o singura leguma este afectata de rugina, toata cultura va fi afectata.


In acelasi timp, putrezirea radacinilor apare ca semn al faptului ca solul nu se dreneaza suficient de bine si ca apa are acces prea mult timp la radacina legumei.


Recoltare


Mai intainte de orice, biloanele se desfac pentru a lasa legumele sa respire si sa mai creasca. Recoltarea asparagusului se face de la jumatatea lunii mai pana la sfarsitul lui iunie, inainte ca lastarii sa ajunga la suprafata. Procedeul este unul destul de pretentios si migalos, mai ales ca poate afecta dezvoltarea ulterioara a legumei. Astfel, daca se recolteaza prea multi lastari, planta este supusa riscului de a se dezvolta mai greu in viitor si de a fi mai putin rezistenta la boli si daunatori, dar si in fata conditiilor meteo.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului