Cultivare
Inainte de orice, este bine sa stii ca pentru a avea o recolta bogata de asparagus, ai nevoie de un sol care sa se dreneze foarte bine si al carui pH sa se afle intre 6.5 si 7.5. Un sol care are un pH mai mic de 6.0 este total nepotrivit pentru dezvoltatea asparagusului, iar acest lucru se va vedea prin faptul ca leguma nu se va dezvolta deloc.
Asparagusul trebuie sa fie cultivat intr-o zona in care se poate bucura se lumina si soare cel putin 7 ore pe zi. Terenurile localizate catre nord si vest sunt cele mai recomandate pentru cultivarea asparagusului, asa ca daca este posibil, planteaza legumele acolo.
Asparagusul se poate cultiva cu ajutorul semintelor la inceputul primaverii (februarie sau martie), insa aceasta varianta nu este potrivita pentru gradinarii amatori, ci doar pentru cei experimentati, cu sere si multa experienta in domeniu.
Udare
In perioada de crestere a asparagusului, solul in care este plantata leguma trebuie udat o data pe saptamana, insa apa trebuie sa fie din belsug. Totusi, ai grija ca pamantul se dreneaza cu usurinta deoarece leguma nu suporta sa stea prea mult intr-un sol ud.
Ingrijire
Buruienile straine care cresc in preajma sparanghelului afcteaza dezvoltarea legumei, motiv pentru care acestea trebuie indepartate periodic. Totusi, dupa rupere (toamna de preferat), acestea se ard si se lasa pe solul pe care se afla plantat sparanghelul dupa care se adauga un strat de pamant pentru a proteja radacinile de inghet.
De asemenea, pentru a proteja asparagusul, se face un procedeu agricol care se numeste bilonare si care inseamna ingroparea plantelor in pamant pana la un anumit nivel.
Boli si daunatori
Cele mai frecvente doua probleme ale asparagusului sunt rugina si putrezirea radacinilor. Rugina apare ca niste pete mici, rosii – aramii imprastiate pe toata suprafata legumei si este imprastiata prin aer, cu ajutorul vantului. Din pacate, daca o singura leguma este afectata de rugina, toata cultura va fi afectata.
In acelasi timp, putrezirea radacinilor apare ca semn al faptului ca solul nu se dreneaza suficient de bine si ca apa are acces prea mult timp la radacina legumei.
Recoltare
Mai intainte de orice, biloanele se desfac pentru a lasa legumele sa respire si sa mai creasca. Recoltarea asparagusului se face de la jumatatea lunii mai pana la sfarsitul lui iunie, inainte ca lastarii sa ajunga la suprafata. Procedeul este unul destul de pretentios si migalos, mai ales ca poate afecta dezvoltarea ulterioara a legumei. Astfel, daca se recolteaza prea multi lastari, planta este supusa riscului de a se dezvolta mai greu in viitor si de a fi mai putin rezistenta la boli si daunatori, dar si in fata conditiilor meteo.