Legume

#ardei iute #plante #legume

Ardeiul iute

Ardeiul iute (chilli pepper) isi trage denumirea de "chilli", "chillie", "chili" sau "chile" din dialectul aztec Nahuatl. Ardeiul iute este fructul plantei din specia Capsicum, din familia Solanaceae. Familia Solanaceae cuprinde plante perene si anuale, erbacee sau arbusti. Multi din reprezentantii familiei sunt binecunoscuti pentru partile lor comestibile. Dintre acestia se regasesc cartoful, tomatele, vinetele si toate speciile si varietatile de ardei.

Chiar daca din punct de vedere botanic, fructele speciei capsicum sunt boabe, de tipul piperului, gustul si intensitatea face fructul sa fie folosit ca atare sau ca mirodenie in scopuri culinare. Ardeii iuti sunt ogirinari din America. Varietatile lor sunt cultivate in prezent pe tot mapamondul. In flora din tara noastra se intalnesc specii din genurile Solanum, Lycium, Datura, Hyosciamus si Atropa.

 

 

Istoria ardeiului iute

 

Ardeiul iute a facut parte din alimentantia omului din continentul american inca din anii 7500 i.Hr. Exista dovezi arheologice in sudul Ecuadorului care arata ca acest fruct a fost cultivat in urma cu 6000 de ani. Cristofor Columb a fost unul dintre primii europeni care a "intalnit" ardeiul iute intr-una din calatoriile lui. Acesta l-a denumit astfel datorita gustului sau care se asemana cu cel al piperului negru cunoscut in Europa in acea perioada.

Dupa descoperirea facut de navigator, semintele de ardei iute au inceput sa fie cultivate si pe restul mapamondului. Diego Alvarez Chanca, unul din fizicienii lui Columb a adus primele seminte de chili in Spania in anul 1493 si a scris despre efectele sale curative si medicinale in anul 1494.

Din Mexic , care in aceea perioada era o colonie spaniola - putere care controla comertul catre Asia, semintele de ardei iute s-au raspandit rapid si in tari ca Filipine, India, China, Coreea si Japonia si au fost incorporate in bucataria locala.

Totusi, mai exista si alte variante de raspandire a acestor seminte in lume. Scriitoarea Lizzie Collingham scrie in cartea sa culinara ca ardeiul iute a fost adus in Europa de catre portughezi, care ar fi ajuns in India, regiunea Goan, colonie portugheza. De acolo planta s-a raspandit prin Asia Centrala, Turcia ajungand in Ungaria unde a devenit si simbol national sub numele de "paprika".

Mai exista speculatii cu privire la raspandirea acestei plante. Intr-un sit arheologic din Lund, s-au gasit dovezile existentei plantei datand din secolul XIII-lea. Mai mult, poetul roman Martialis descrie ardeiul iute ca fiind o planta lunguiata, iute, care contine seminte si a denumit-o "Piper crudum", adica “piper crud”.

 

Specii si varietati

 

Speciile cunoscute de ardei "iuti" sunt urmatoarele:

  • Capsicum annuum - includ varietati ca ardeii grasi, ardeiul verde , kapia, “jalapenos” si ardeiul chiltepin.
  • Capsicum frutescens - contin soiurile “arbol”, “malagueta”, “tabasco” si “thai”.
  • Capsicum chinezesc - contin cei mai iuti ardei ca “naga”, “habanero”, “Datil” si “Scotch bonnet”.
  • Capsicum pubescens - contin si specia sud-americana denumita “rocoto”.
  • Capsicum baccatum - contin si specia sud-americana denumita “aji”.

 

Chiar daca exista doar cateva specii care se folosesc in mod uzual, exista foarte multe varietati si moduri de preparare a ardeiulor iuti. De exemplu, ardeii rosii si verzi sunt aceeasi specie, diferenta fiind ca cei verzi sunt de fapt culesi necopti. In aceeasi specie face parte si jalapeno, ardei care uscati primesc denumirea de “ancho”. De obicei, ardeii sunt impartiti in trei grupuri: ardeii grasi, ardeii dulci si cei iuti, iar cele mai multe varietati cunoscute omului se incadreaza in aceste trei clase.

 

Intensitatea gustului

 

Intensitatea gustului ardeiului iute vine de la capsaicin si de la alte cateva subtante denumite capsaicinoide. Capsaicinul este ingredinetul principal folosit in spray-ul paralizant.

Cand sunt ingurgitate, capsaicinoidele activeaza receptorii de durere din gura si gat, cei care sunt responsabili de simtul caldurii. Acesti receptori trimit un semnal creierului ca persoana consuma ceva "iute", iar creierul pregateste astfel corpul pentru elibrarea endorfinelor.

 

Folosirea in bucatarie

 

Ardeiul iute a fost asociat cu diferite retete facute in bucataria mexicana si din America de Sud. Chiar daca a fost introdus in restul lumii mult mai tarziu decat in tarile din care este originar, ardeiul iute a devenit un element nelipsit din foarte multe bucatarii din Etiopia, Indonezia, Coreea, Laos, Malaezia, India, sudul Chinezi (bucataria Sichuan) Sri Lanka, Tailanda sau vestul Africii.

Fructul plantei se consuma crud sau gatit datorita gustului sau. Partea cea mai bogata in gladele cu capsaicin se afla la baza ardeiului, iar baza alba in care stau semintele are cea mai mare concetratie de subtanta iute. Indepartarea membranei interioare a fructului va reduce intensitatea gustului de iute.

Ardeii iuti se vand cruzi, uscati sau sub forma de pudra, iar aceste legume se folosesc pentru facerea unei mari varietati de mancaruri si retete, inclusiv o serie de sosuri. De exemplu, in Turcia, ardeii de acest gen sunt cunoscuti sub numele de Kirzimi Biber sau Aci Biber si sunt folositi pentru prepararea pastelor iuti.

Bucataria indiana foloseste ardeiul iute pentru absolut orice, de la gustati simple pana la retete mult mai sofisticate. Tot in bucataria acestei tari, ardeii iuti subt uscati, prajiti si sarati si serviti ca fel separat pentru diferite mancaruri cu orez (Dadhyodanam sau Odanam). Ardeii uscati devin condimente pentru retete de "kootu". Bucataria Telugu foloseste ardeii iuti murati. Printre varietatiile folosite in India cel mai des sunt ardeii "clove", mai mici in dimensiuni si foarte iuti. Tot in aceasta tara, in partea de nord, ardeii iuti pot fi consumati si cruzi impreuna cu felii de rosii si lamaie verde.

Ardeii iuti sunt intalniti des si in bucataria din Bangladesh sau Pakistan. Soiul Bogura crescut in aceste teritorii este o specie foarte picanta. Ardeii iuti de culoare verde sunt de obicei servici cruzi pe cand cei rosii sunt uscati si seriviti in cartofi piure sau diferite retete de curry.

Sambalul este un condiment facut din ardei iute si amestecat cu alte ingrediente ca usturiul, ceapa, salota, sare, otet si zahar, mirodenie foarte folosita in Indonezia, Malaezia, Sri Lanka sau sudul Africii.

Frunzele plantei de ardei iute, care nu sunt la fel de picante ca fructul, sunt folosite in bucataria filipineza si se numesc " dahon ng sili". In retelele coreene, frunzele de ardei iute se folosesc in kimchi, iar in cele japoneze, acestea sunt gatite intr-un stil aparte, denumit tsukudani, si puse la pastrare. Bucataria italiana foloseste ardeiul iute zdrobit in diferite retete, printre care si unele de pizza. Aceasta metoda este folosita si in Turcia pentru anumite mancaruri ca si Biber Dovme.

Ardeii iuti rosii contin foarte multa vitamina C si caroten (provitamina A). Ardeii galbeni si cei verzi contin mai putine vitamine. Ardeii sunt o sursa foarte buna de vitamina B, mai ales B6. Aceste legume sunt bogate in potasiu, magneziu si fier.

 

Ardeiul iute si decoratiunile

 

Unii ardei iuti nu sunt cultivati in scopuri culinare, ci decorative, acestia fiind denumiti "ardei ornamentali". Unii dintrei ei sunt prea iuti pentru a putea fi folositi in bucatarie sau pur si simplu nu sunt savurosi, dar acest soi de ardei au de obicei forma si culori aparte.

Printre exemplele cele mai bune sunt ardeii "thai" Black Pearl, Marble si Numex Twilight. Ardeiul Medusa este o planta verde care produce fructe de culoare violeta care prin coacere devin galbene, portocalii sau rosii. Ardeiul Black Pearl produce fruze negre si fructe sferice de culoare neagra care coapte au culoarea rosie stralucitor.

 

Superstiii legate de ardeiul iute

 

In India ardeiul iute mai este folosit pentru a alunga spiritele rele si de aceea poate fi gasit in casele oamenilor sau chiar in masinile lor. Psihologul Paul Rozin declara ca mancatul ardeilor iuti in scopul de alungare a spiritelor malefice este un fel de "risc controlat", pentru ca indivizii traiesc anumite senzatii de durere fara a se vatama corporal.

 

Alte intrebuintari ale ardeiului iute

 

In Africa, fermierii au descoperit ca ardeii iuti sunt o unealta foarte buna pentru protejarea recoltelor impotriva elefantilor. Astfel, acestia imprastie chilli pe gardrurile in jurul recoltelor pentru a tine aceste animale departe, elefantii find deranjati de mirosul intepator al acestora.

Ardeiul iute mai este folosit si in alte moduri. Astfel, in medicina, subtanta capsaicin este folosita drept un analgezic in tratamentul durerilor de artrita, herpesului, neuropatia diabetica sau a durerilor de cap. Subtanta extrasa din aceasta planta mai este folosita in spray-urile paralizante.

Tot in medicina, cercetatorii au descoperit ca substanta capsaicin a reusit sa omoare celule canceroase in diferite teste de laborator. Capsaicinul din ardeii iuti a izolat o serie celulce canceroase chimice si mutagene in diferite specii de animale si sisteme de culturi.

Tot testele de laborator au aratat ca substanta din ardeii iuti ar putea sa ajute persoanele obeze sa piarda in greutate. Capsaicinul a reusit sa omoare si o serie de celule ale diabeltului de tipul 1, lansand glandele sa produca insulina.

In tratamentul uman, capsaicinul a fost testat ca analgezic pentru durerea cronica. Unele studii au aratat ca aceasta substanta ar putea avea un efect anti-ulcer pentru persoanele infectate cu Helicobacter Pylori, o bacterie care infecteaza mucoasa stomacului si a duodenului.

Sursa foto : www.freakingnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului