Legume

#dovleac #soiuri dovleac #plantare dovleac

6 soiuri de dovleci pe care ii poti planta in gradina

Dovlecii sunt plante foarte bogate in antioxidanti si betacaroten. Sunt deliciosi si se pot gati in numeroase feluri. De asemenea, dovlecii sunt usor de plantat si de intretinut. Cresc aproape in orice medii si se culeg toamna. Exista o gama variata de soiuri de dovleci, atat comestibili, cat si decorativi. Iata cateva tipuri de dovleci pe care ii poti planta in gradina:


1. Dovleacul placintar

Dovleacul placintar este soiul cel mai cultivat si popular din tara noastra. Provine din America de Nord si are nevoie de o perioada de vegetatie destul de lunga, intre 145 si 155 de zile. Are miezul de culoare portocaliu-aprins si forma lunguiata. Pulpa este groasa, dulce si foarte hranitoare.


2. Dovleacul Americana Tonda

Un alt tip de dovleac foarte popular este si cel Americana Tonda, orginar din SUA. Aceasta are o forma rotunda si este turtit la capete. Dovleacul Americana Tonda este un soi comestibil, dar si decorativ.


3. Dovleacul Atlantic Giant

Atlantic Giant este un soi de dovleac care creste foarte mult. El poate cantari de la cateva zeci de kilograme la cateva sute. La acest dovleac doar semintele sunt comestibile.


4. Dovleacul Turk Turban

Dovleacul Turk Turban este mai mult decorativ si seamna foarte bine cu turbanele turcilor, de unde si numele. La maturitate poate ajunge la 6 kilograme si se prezinta intr-o gama cromatica variata, in care predomina portocaliul, albul si verdele.


5. Dovleacul Crown of thorns

Dovleacul Crown of thorns este un soi decorativ, care o forma foarte ciudata, in forma de spini si culori inchise, de verde, dar si alb.


6. Lagenaria Dipper

Lagenaria Dipper sunt un soi de dovleci ornamentali, care au o forma inedita rotunda la baza, care se prelungeste in sus ca un tub. Se prezinta intr-o gama variata de nuante si sunt un accesoriu de decor perfect pentru casa. Poti fi pastrati ani la rand, deoarece coaja lor se usuca, devenind lemnoasa, fara sa mucegaiasca sau sa capete un miros neplacut, deranjant.



Sursa foto: statebystategardening.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare