Legume

# incoltire seminte #seminte

6 motive pentru care semintele tale nu incoltesc si cum sa rezolvi problema pentru a-ti salva gradina de primavara

6 motive pentru care semintele tale nu incoltesc si cum sa rezolvi problema pentru a-ti salva gradina de primavara

Ai pregatit un spatiu confortabil pentru plante, ai pus semintele in sol cu multa grija, dar au trecut deja cateva saptamani si nu vezi nici macar un mugur verde? Semintele pot fi uneori pretentioase cand vine vorba despre echilibrul intre apa, lumina si calitatea solului. Afla care sunt cele mai frecvente motive pentru care semintele tale nu incoltesc si cum sa rezolvi rapid problema.

 

1. Nu a trecut suficient timp

Rabdarea este esentiala, atat in viata, cat si in gradinarit. Daca unele plante, cum ar fi salata verde, rosiile sau busuiocul, incoltesc rapid (in aproximativ o saptamana), altele au nevoie de mai mult timp. Morcovii, patrunjelul, lavanda sau ardeii pot necesita pana la trei saptamani pentru a incolti.

 

„Plicul cu seminte ofera informatii importante, inclusiv perioada optima pentru plantare si numarul de zile necesare pana la maturitate sau inflorire dupa transplantare,” spune Rebecca Sears, specialista in gradinarit de la Ferry-Morse.

 

Asigura-te ca verifici aceste informatii pentru a-ti stabili corect asteptarile.

 

2. Ai plantat semintele prea adanc

Fiecare tip de samanta necesita o adancime specifica pentru a putea incolti eficient.

 

„Semintele contin deja tot ce au nevoie pentru a ajunge la lumina si aer, dar primele radacini si muguri sunt extrem de sensibili si fragili,” spune Kaleb Wyse, expert in gradinarit si fondator al Wyse Guide. „Daca le plantezi prea adanc, ele nu vor avea suficienta energie sa razbata spre suprafata si vor muri in pamant.”

 

Verifica instructiunile de pe ambalaj; majoritatea semintelor trebuie plantate doar la aproximativ jumatate de centimetru adancime.

 

3. Ai udat prea mult sau prea putin

Unul dintre cele mai comune motive pentru care semintele nu incoltesc este cantitatea nepotrivita de apa.

 

„La fel ca orice alta planta, semintele au nevoie de o cantitate echilibrata de apa,” explica Teri Valenzuela, experta in stiintele naturii de la Sunday. „Prea multa apa sufoca semintele si favorizeaza aparitia unor boli fungice, in timp ce prea putina apa usuca semintele inainte ca ele sa apuce sa germineze.”

 

Valenzuela recomanda sa mentii solul uniform umed (nu imbibat cu apa) folosind metoda udarii prin absorbtie. Pune tavitele cu seminte intr-o farfurie putin adanca, pentru ca apa sa fie absorbita de jos in sus, astfel incat semintele sa aiba exact cantitatea de umiditate necesara.

 

4. Temperatura e prea scazuta

Lumina si apa sunt importante pentru germinare, dar nu trebuie sa ignori temperatura. Caldura este vitala pentru ca semintele sa primeasca semnalul corect pentru incoltire.

 

„Daca temperatura solului este prea scazuta, semintele nu vor intelege ca a venit momentul sa incolteasca,” explica Wyse. „Poti folosi un covoras special pentru germinare, care mentine temperatura solului optima.”

 

Dupa ce semintele au germinat, covorasul poate fi indepartat.

 

5. Folosesti un sol nepotrivit

Folosirea unui sol necorespunzator pentru germinarea semintelor in interior poate cauza probleme majore, cum ar fi drenaj slab, risc crescut de boli sau dezechilibre nutritionale, atrage atentia Rebecca Sears.

 

Ea recomanda sa alegi un amestec special de sol pentru germinarea semintelor. Acesta permite dezvoltarea rapida si sanatoasa a radacinilor si mugurilor fragili.

 

6. Semintele sunt prea vechi

Daca ai incercat toate sfaturile de mai sus si inca nu observi rezultate, exista posibilitatea ca semintele sa fie prea vechi sau deteriorate. Toate semintele au o perioada optima de folosire, iar cele care depasesc aceasta perioada au sanse mai mici sa germineze.

 

„Unele seminte rezista ani de zile, altele doar un sezon sau doua. Cu cat samanta e mai veche, cu atat scad sansele de germinare,” explica Wyse.

 

Pentru a verifica rata de germinare, pune 10 seminte pe un servetel umed si asaza-l intr-o punga de plastic. Dupa cateva zile, observa cate dintre seminte au germinat. Daca incoltesc doar una sau doua seminte, rata este intre 10% si 20%, iar semintele ar trebui inlocuite. In mod ideal, pentru rezultate bune in gradina, rata de germinare trebuie sa fie cel putin de 50%.

 

Urmeaza aceste sfaturi si gradina ta de primavara va avea toate sansele sa infloreasca spectaculos!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare