Legume

#rosii #cultivare #cultivare legume #cultivare plante

5 plante care pot fi cultivate langa rosii

Ideea de a utiliza plante companion culturii de rosii nu este un concept nou, insa putine persoane stiu faptul ca anumite plante ajuta rosiile sa se dezvolta mai bine si, in acelasi timp, mentine bolile si daunatorii la distanta de rosii. Mai exact, aceste plante actioneaza ca niste soldati protectori ai rosiilor.

Iata cele mai bune 5 plante de cultivat in preajma rosiilor:



Ceapa


Ceapa si in general legumele si condimentele iuti (ardeiul iute, usturoiul, arpagicul), sunt plante excelente pentru sanatatea culturilor de rosii. Mai exact, acestea mentin un numar scazut de daunatori in preajma datorita mirosului puternic pe care il emana.

Ceapa se planteaza in luna martie, la o distanta de aproximativ 25 de centimentri. Acestea se recolteaza in luna august, cel tarziu in septembrie.


Sparanghel


Sparanghelul este o alta leguma excelenta pentru sanatatea si buna dezvoltarea a rosiilor. Sparanghelul are puterea de a mentine la distanta anumiti gandaci care ataca unele culturi de legume, iar cum rosiile sunt foarte supuse acestui risc, o cultura de sparanghel in preajma lor le va feri de eventualele probleme.

Planteaza sparanghelul intr-o zona in care se poate bucura de soare cel putin 7 ore pe zi si incearca sa mentii la distanta buruienile crescute in jurul. De asemenea, uda sparanghelul o data pe saptamana, in ciuda temperaturilor foarte ridicate.


Galbenele


Foarte multi gradinari cu experienta cultiva galbenelele in preajma tomatelor datorita faptului ca florile micute si galbenele tin la distanta viermii de tip Phylum nematoda. Acest lucru se intampla datorita mirosului puternic emanat de galbenele. Dupa ce se dezvolta, florile de galbenele se taie si se imprastie pe sol, in preajma plantatiei de rosii.

Galbenelele schimba aspectul oricarei gradini, iar in combinatie cu rosul puternic al rosiilor, frumusetea coltului de gradina va fi amplificata.

Planteaza galbenelele intr-un spatiu in care se pot bucura de soare intreaga zi si uda-le o data pe saptamana.

Pentru a prelungi viata galbenelelor, rupe-le florile, astfel incat planta sa se forteze sa infloreasca din nou.


Limba mielului


Unul dintre cei mai mari dusmani ai culturilor de rosii sunt viermii cu corn (denumirea oficiala - Manduca quinquemaculata), iar planta numita limba mielului este foarte eficienta in exterminarea acestui daunator. Mai mult decat atat, limba mielului este ca un magnet pentru albine, ceea ce inseamna ca ele vor poleniza si iti vor imbogati cultura.

Limba mielului nu doar ca protejeaza rosiile, dar le si completeaza in arta culinara . Cand se coc cele doua legume, amesteca rosiile cu frunze de limba mielului care au o aroma asemanatoare cu cea a castravetelui


Busuioc


Busuiocul si rosiile fac o echipa excelenta impreuna. De aceasta data, busuiocul nu protejeaza rosiile de boli sau daunatori, insa cu siguranta imbunatatesc aroma acestora. Cu cat mai aproape vor fi plantate cele doua specii, cu atat aromele vor fi mai intense.

Busuiocul se dezvolta foarte bine in conditii de caldura si usoara umiditate. De asemenea, busuiocul prefera solurile bine drenate si lumina puternica.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului