Legume

#legume #ardei iute #gradina #intrebuintari

5 intrebuintari practice ale ardeiului iute in jurul casei

Pentru amatorii de mancaruri picante, ardeiul iute reprezinta un condiment mereu binevenit. Cu toate acestea, utilizarile sale depasesc sfera gastronomica, astfel ca ardeiul iute poate fi folosit cu incredere si in jurul casei, in curte sau gradina, sau chiar ca medicament. Iata cateva dintre intrebuintarile practice ale ardeiului iute!

 

1. Protejeaza hrana pasarilor


Studiile au demonstrat ca pasarile sunt imune la capsaicina, substanta care da iuteala resimtita de speciile din clasa mamiferelor. Drept urmare, daca vrei sa eviti ca pasarile din curte sau cele din casute sa ramana fara mancarea preferata - veveritele, de pilda, ar putea reprezenta una dintre probleme - adauga praf de ardei iute peste hrana acestora sau chiar ardei maruntit.

Aceste efect este valabil si in cazul ardeiului iute de Cayenne sau al ardeiului chili.

 

2. Inlatura furnicile


Coloniile de furnici pot fi indepartate din perimetrul casei tale cu ajutorul ardeiului iute. Pentru a le elimina, presara praf de ardei iute in zonele prin care acestea patrund in locuinta ta si pe suprafetele infestate.

Pe langa aceasta metoda, mai poti folosi o reteta de pesticid natural care inlatura atat furnicile, cat si alte insecte din gradina. Ai nevoie de o ceapa mica, cativa catei de usturoi, 1 lingurita de praf de ardei iute de Cayenne, 1 lingurita de detergent lichid de vase si 250 ml de apa. Zdrobeste ceapa si usturoiul, adauga apa si praful de ardei iute. Amesteca incet si asteapta, apoi, o ora. Strecoara mixul, adauga detergentul lichid si amesteca bine. Cu un pulverizator, aplica solutia pe ambele parti ale frunzelor plantelor pe care iti doresti sa le protejezi. Solutia ramasa poate fi pastrata la frigider pentru a fi folosita si cu alte ocazii.

 

3. Potoleste curiozitatea pisicilor


Daca animalul tau de companie are o inclinatie catre roaderea cablurilor periculoase din casa si din curte, afla ca ii poti domoli pofta de joaca si curiozitatea frecand ardei iute de respectivele suprafete. Repeta procesul periodic pentru a te asigura ca pisica ta sta departe de cabluri si alte obiecte primejdioase.

 

4. Scapa de rozatoare


Insectele nu reprezinta singura problema careia trebuie sa ii faci fata pentru a-ti proteja culturile din gradina. Daca ardeiul iute iti este de folos la inlaturarea furnicilor si a altor insecte, tot acesta iti vine intr-ajutor si cand vine vorba despre eliminarea daunatorilor de tipul rozatoarelor.

In acest sens, poti folosi solutia de mai sus sau poti presara frunzele plantelor cu praf de ardei iute si coji de portocale. Cea din urma varianta te poate ajuta sa tii la distanta si cainii si pisicile vecinilor care obisnuiesc sa iti faca nevoile intre rasadurile tale.

Pentru ca solutia sa aiba efect, este necesar sa o reaplici frecvent, cu precadere vara cand iti uzi mai des plantele din gradina.

 

5. Protejeaza sanatatea


Condimentele sunt recunoscute ca avand un efect benefic asupra sanatatii, in cazul in care nu suferi de probleme stomacale. Printre altele, ardeiul iute de Cayenne are efect anestezic , ajuta in procesul de slabire si poate vindeca un gat inflamat in urma unei raceli.

Sursa foto: cayennepepperdiet.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului