Legume

#conservare legume #pastrare legume #depozitare legume #legume iarna #legume

Invata cum sa pastrezi corect legumele pentru iarna. 10 sfaturi extrem de utile!

Gradinile de legume se "inchid" in sezonul rece, dar asta nu inseamna ca nu te poti bucura toata iarna de roadele pe care le-ai recoltat toamna. Si legumele pe care le cumperi de la piata poti fi pastrate, astfel incat sa pregatesti cate o ciorba din produse proaspete.

Reguli de stocare a legumelor in timpul iernii:

1. Alege fructe si legume bine coapte. Cele care nu au ajuns inca la maturitate vor putrezi mai rapid. Intarzie culesul cat mai mult timp, in special in cazul radacinoaselor care pot rezista cu succes primului val de inghet.

2. Sorteaza legumele sau fructele si nicidecum nu le pastra pe cele care sunt lovite sau manate. Ele vor distruge usor-usor toata recolta pe care ti-ai propus sa o pastrezi peste iarna.

3. Indeparteaza pamantul in exces. Nu spala legumele, ci lasa-le la uscat si cu o perie curata apoi pamantul de pe ele. Le vei spala bine inainte de a le folosi.

4. Curata bine camara sau pivnita in care urmeaza sa depozitezi fructele si legumele.

5. Ai grija ca spatiul de depozitare sa fie cat mai intunecos, dar si aerisit.

6. Temperatura trebuie sa fie scazuta in incaperea in care depozitezi aceste fructe si legume, insa sa nu coboare sub pragul de inghet. Asadar, e bine sa eviti sa le tii intr-o magazie neincalzita.

7. Saptamanal sau macar o data la doua saptamani, verifica legumele stocate pentru a le indeparta pe cele care incep sa putrezeasca.

8. Trebuie sa stii ca nu vei ajunge cu legumele intacte pana la primavara, pentru ca ele nu vor ramane nicidecum in aceeasi stare ca atunci cand au fost culese, intrucat se vor deshidrata. Ca sa te bucuri de ele mai mult timp, umezeala la locul de pastrare trebuie sa fie potrivita, astfel incat legumele sa nu se vestejeasca, dar nici sa nu fie favorizate aparitia bolilor si mucegaiurilor. Chiar si asa, cel mai bine e sa le folosesti cat mai curand posibil.

9. Radacinile de morcov si de patrunjel, dar si telina se pastreaza cel mai bine stratificate in nisip.

10. Pentru a avea patrunjel verde, cel mai bine este sa plantezi in aceasta perioada cateva radacini intr-un ghiveci pe care sa il asezi langa fereastra.

Sursa foto: sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului