Legume

#legume #rosii #ingrijire rosii #crestere rosii

13 secrete despre cresterea si ingrijirea rosiilor

Cresterea rosiilor nu se invata de la televizor sau din carti, ci de la crescatori vechi, care au stat cu mainile in pamant si s-au luptat cu arsita soarelui de vara, reusind sa se bucure de recolte bogate si frumos coapte abia in toamna. iata cele mai pretioase sfaturi despre cresterea si ingrijirea rosiilor pereluate direct de la crescatori cu experienta.

1. Lasa-le destul spatiu semnitelor de rosii. Desi sunt mici, nu face imprudenta sa le inghesui pe toate in acelasi loc. Presara-le cu grija si rabdare, lasand cativa centrimetri inte ele, ca sa aiba destul loc sa se dezvolte si sa-si extraga fiecare subtantele hranitoare din pamant. Unii gradinari chiar prefera sa puna cate o samanta in fiecare ghiveci.
2. Inainte sa plantezi rosiile in gradina, obtine cateva rasaduri in ghivece special amenajate. Pune cam o palma de pamant in fiecare si uda-le de doua ori pe zi, pana ce se vad primele rezultate si rasadul iese la suprafata.
3. Chiar si semintele pot avea anumite afectiuni. Daca le inghesui intr-un vas stramt, se poate forma un ghem, care va putrezi intr-un mediu umed si neaerisit.
4. Rosiile au nevoie de spatiu si cand le sadesti in pamantul din gradina. Acorda mare atentie radacinilor si incearca sa nu le rupi atunci cand le muti in alta parte.
5. Nu muta rasadul de rosii din ghiveci in gradina decat dupa ce-i apar primele frunze. Nu confunda prima faza a de dezvoltare a tulpinei cu o frunza, desi arata asemanator. Asteapta sa vezi primele frunze reale si abia apoi e cazul s-o muti in pamant.
6. Rosiile au nevoie de lumina potrivita nevoilor lor. Chiar si de la faza de rasad , rosia are nevoie de lumina din belsug, Tine-o langa o fereastra insorita, care este orientata spre sud, ca sa profite de cat mai mult soare, de-a lungul intregii zile.
7. Durata ideala de expunere a unei rosii la soare pe parcursul unei zile este intre 12 si 14 ore.
8. Unii gradinari mai folosesc si lumina artificiala in completarea celei naturale. Daca procedezi si tu la fel, asigura-te ca rasadurile stau cat se poate de aproape de sursa de lumina.
9. Cand se afla in gradina, vantul sufla cu putere peste rosii si acest lucru le intareste si le face sa creasca mai robuste. Poti sa obisnuiesti rosiile de la faza de rasad cu acest lucru, punand un ventilator langa ghiveci. Ventitalorul va imita vantul si le va face mai rezistente
10. Nu este deloc rau sa plantezi rosiile mai adanc decat orice alta leguma, deoarece sistemul lor de radacini bine dezvoltat le permite acest lucru.
11. Aseaza rasaduriule de rosii in cel mai cald loc posibil din casa. Unii gradinari le aseaza pe frigider sau pe dulapul din bucatarie, dar si caloriferul este un loc bun daca este pornita caldura.
12. In sezonul de crestere, respectiv vara, este recomandat sa uzi cu apa din belsug rosiile. Udatul nu consta doar in stropirea lor cu o stropitoare. Foloseste un furtun si insista asupra fiecarei rosii pana ce este absorbita si intra adanc in pamant.
13. Nu uda rosiile mai des de 2-3 ori pe sapatamana.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare