Legume

#gradina de legume #legume #gradinar #jardiniere

11 sfaturi pentru intretinerea gradinii de legume

O gradina de legume poate reprezenta adaugarea ideala pentru peisajul din jurul casei tale, insa nu putem neglija nici aspectul ei practic. Crescandu-ti singur legumele, te asiguri ca profiti de cele mai sanatoase si ieftine alimente, fara sa mai fie nevoie sa cumperi totul de la piata sau supermarket. Iata cateva sfaturi pentru intretinerea gradinii de legume.



1. Cand incepi sa organizezi gradina de legume, primele lucruri la care trebuie sa te gandesti sunt pozitia si semintele.

2. Plaseaza gradina de legume intr-un loc insorit si incepe sa lucrezi la ea primavara devreme. Planteaza legume pe toata perioada verii, ca sa ai mereu ceva proaspat si gustos pe masa.

3. Plaseaza gradina de legume in apropierea bucatariei. Iti va fi mai usor sa culegi legumele coapte, sa alegi condimentele proaspete de care ai nevoie si sa supraveghezi procesul de coacere de la geamul bucatariei.

4. Culege rosiile atunci cand vezi ca s-au inrosit pe cel putin trei sferturi din suprafata. Este momentul ideal in care poti profita de savoarea lor. Daca ai nevoie de rosii pentru bulion, le poti lasa mai mult, pana devin putin moi.

5. Pune semintele la inmuiat in putina apa, inainte sa le sadesti in pamant, pentru a le grabi dezvoltarea. Inainte de germinare , semintele au nevoie sa absoarba umezeala, ca si cum ar fi udate de stropi de ploaie. Odata ce se umfla, micul embrion este gata sa inceapa sa creasca.

6. Semintele unor legume ca brocoli si varza nu au nevoie de inmuiere in prealabil. Pe de alta parte, patrunjelul si pastarnacul vor profita din plin de portia de apa dinainte de sadire.

7.In acest sens, ar fi bine sa acoperi semintele cu apa la temperatura camerei pentru cateva ore sau chiar peste noapte, dar nu le uita acolo pentru o perioada prea lunga de timp. Dupa asta, usuca-le si planteaza-le imediat.

8. Un truc bine ascuns de gradinarii profesionisti este sa folosesti pungi de apa pe care sa le plasezi in jurul rasadului de rosie pentru a-i asigura caldura si pe timpul noptii. Poti folosi genul de pungi transparente, de plastic, cu care faci gheata, pe care sa le umpli de apa si sa le fixezi ca un gardut in jurul viitoarei rosii. Peretii transparenti vor lasa lumina soarelui sa patrunda pana la planta, iar apa incalzita de soare va asigura temperatura optima si pe perioada noptii.

9. Inainte de a sadi semintele direct in pamant, foloseste cateva ghivece in care sa faci rasaduri, pe care sa le tii la o temperatura controlata de tine, in interior. Introdu semintele intr-un strat de pamant de cativa centimetri si asigura-le o umezeala constanta.

10. Legume ca rosiile cherry sau ardeii iuti pot ramane si creste tot timpul in ghivece sau jardiniere , deoarece nu le trebuie mult pamant ca sa se coaca.

11. Cand transplantezi legumele din jardiniera cu rasaduri, in pamant, fii foarte atent sa nu rupi radacinile care sunt firave si inca in faza de dezvoltare. Castravetii, dovleceii si bostanii sunt renumite pentru radacinile lor firave, care au nevoie de masuri speciale de transplantare .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului