Legume

#legume #cultivare legume #cultivare iarna

10 legume pe care sa le cultivi iarna

Iarna, inca mai exista legume care pot fi semanate sau recoltate. Printre cele mai comune legume de iarna sunt sparanghelul, morcovul si varza. Pe langa toate acestea, gradina de iarna poate contine kale, broccoli si andive. Descopera 10 legume de iarna ideale pentru gradina ta!


1 Salata verde

Salata verde este una dintre cele mai potrivite plante pentru gradina de legume din iarna. Salata este nepretentioasa, adaptandu-se la conditii aspre de temperatura. Astfel, planta poate creste in conditii de lumina slaba si temperatura scazuta. Pana in decembrie, salata verde poate fi recoltata din gradina. Aceasta este unul dintre cele mai ieftine plante care pot creste in sezonul rece cu minim de efort.


2 Sparanghel

Sparanghelul se planteaza intr-un pat cu sol de calitate, fara urme de daunatori sau burieni. Rasadul trebuie facut intr-un loc inalt si insorit. Lasa intre plante o distanta de 15 cm. Iarna, sparanghelul trebuie acoperit cu un strat de mulci din ramuri si paie, pentru a proteja planta de frig. Primavara, stratul se indeparteaza.


3 Broccoli

Broccoli plantat toamna este recoltat pana la sfarsitul anului, de sarbatori. In iarna, broccoli poate fi semanat pentru anul urmator, cand se face recoltarea incepand cu a doua jumatate a primaverii.


4 Morcovi

Iarna se pot recolta morcovii care au fost cultivati vara, la jumatatea lunii iulie. Pana la primul ger, este bine ca morcovii sa fie scosi din pamant si depozitati intr-un loc racoros, ferit de umezeala.


5 Andive

Andivele se cultiva pana la jumatatea lunii iulie. Pentru a proteja planta de frig, aceasta se acopera cu un strat de paie. Andivele pot fi recoltate iarna.


6 Praz

Prazul este o leguma care se planteaza primavara. In toamna, planta trebuie protejata cu un strat de mulci. Iarna, prazul poate fi recoltat.


7 Kale

Kale este un soi de salata verde care se insamanteaza in iulie si necesita transplantare la jumatatea lunii august. Pentru a rezista peste iarna, este bine sa cultivi varietati verzi de kale. Soiurile de alte culori se degradeaza la inghet. Planta poate fi recoltata primavara.


8 Cicoare

Cicoarea se planteaza pana la jumatatea lunii iulie. La sfarsit de toamna, radacina este transplantata intr-un ghiveci cu sol umed si acoperita cu nisip. Iarna, planta trebuie tinuta intr-o incapere calda.


9 Nap

Napii se planteaza din decembrie pana in februarie pentru o recolta de toamna. Odata recoltati, napii se pastreaza in stare buna cateva luni, intr-un loc racoros. Planta are nevoie de un sol bine drenat, bogat in humus, insa se poate dezvolta si intr-un sol nisipos.


10 Varza timpurie

Varza timpurie este o planta rezistenta la frig. Semintele se planteaza in rasadnite la inceputul lui februarie. Pentru a se dezvolta, planta are nevoie de lumina si caldura. In rasadnite, plantele trebuie sa aiba o distanta de 70 cm intre ele. Varza timpurie are avantajul de a avea doua recolte de la aceeasi planta. La cea de-a doua recolta, varza are o dimensiune mai mica decat la prima recolta.

Sursa foto: garden.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului