Jurnal de emigrant

#anglia #emigranti #jurnal de emigrant

JURNAL DE EMIGRANT: Esarfa cu fir de aur si englezul curios

Zilele trecute am purtat cea mai lunga si mai frumoasa conversatie cu un englez. Toma, fiul meu in varsta de 3 ani si jumatate, isi lipise nasul de o vitrina. Am vorbit in jur de 20 de minute cu un domn cu mustata, cu par grizonat, cred ca avea in jur de 60 de ani.

Isi promova propria frizerie, deschisa de curand pe cocheta Strada Marmion, din sudul orasului Portsmouth. Statea rezemat de un stalp si s-a intors cu jumatate de corp spre noi, admirandu-mi esarfa neagra, cu fir de aur. M-a intrebat de unde am cumparat-o. I-am spus ca din tara mea. L-am facut curios. M-a intrebat din ce tara suntem. I-am spus ca din Romania. A devenit si mai curios. M-a intrebat cum este in Romania. Auzise despre tara noastra ca este frumoasa si vazuse cateva fotografii intr-o brosura. Asa am aflat ca este pasionat de calatorii. Stia multe despre Italia.

Curgeau intrebarile despre Romania. Am laudat tara, locurile, i-am spus ca oamenii sunt frumosi si destepti, dar ca avem parte de politicieni rai. M-a intrebat zambind: “Mai rai ca in Anglia?". Am continuat sa-i spun ca mi-e dor de tara mea, de familie, de mancare. I-am povestit de sarmale. Apoi, m-a intrebat daca mancam paste, broccoli, conopida, varza, caci lui ii place mult varza.

I-am mai zis ca avem mare, stia ca Dunarea trece si pe la noi prin tara, ca avem munti, clima placuta. "Ninge iarna?", "Vara este cald?" au fost alte doua intrebari adresate de acest domn. S-a incurcat la capitala tarii noastre, a spus ca e Sofia. Dar am continuat razand.

Mi-a pus o alta intrebare. E vreo legatura intre romani si poporul vostru? I-am zis ca da, ca avem vestigii romane in Transilvania. Era din ce in ce mai curios.

M-a mai intrebat cum curge Dunarea, cum arata vestigiile romane... Toma se plictisise si voia acasa, ne-am urat o zi frumoasa, mi-a strans mana cu putere si mi-a zambit admirativ. Am simtit ca ar fi stat de vorba toata ziua, intrebandu-ma despre Romania.

Nicoleta Zaharia a lucrat in presa scrisa aproape 10 ani. A publicat articole in "Adevarul", "Adevarul literar si artistic", in revistele "Dilema Veche", "Historia", "Cultura". De doi ani, locuieste impreuna cu sotul si baietelul lor, Toma (3 ani si 7 luni), in Portsmouth, Anglia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Cauta-ti perechea