IT & C

Vreti sa stati pe cel mai sigur scaun din avion?

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cele mai sigure locuri dintr-un avion sunt cele de la margine si cat mai aproape de o iesire de urgenta. Asta dupa un studiu de 20 de ani, tinand cont de 105 accidente aviatice si intervievand 2000 de supravietuitori.

Relativ explicabil, pasagerii care au cel mai multe sanse sa supravietuiasca sunt cei aflati in vecinatatea unei iesiri de urgenta si pe scaunele din margine, ei putand sa iasa cel mai repede din avion. Sansele se reduc simtitor pentru cei care stau la mai multe de 6 randuri de iesire.

Unul dintre accidentele studiate a fost cel din aeroportul Manchaster din 1985, in care un Boeing 737 a luat foc si s-a soldat cu 55 de morti. Majoritatea celor care si-au pierdut viata se aflau la distanta dubla de iesirea de urgenta, fata de cei care au supravietuit. Pasagerii au murit intoxicati .

Din studiu a mai reiesit si faptul ca cei care stau in partea din fata a avionului au sanse de 65% sa supravietuiasca, in timp ce pasagerii din spate doar de 53%. Aceste rezultate contrazic un studiu din 2007, care sustinea exact contrariul.

Din cauza acestor rezultate, companiile aeriene s-ar putea sa taxeze suplimentar locurile mai sigure. "Alegerea scaunului pe care vei sta, poate fi o chestiune de viata sau moarte. Sansa ta de supravietuire n-ar trebuie sa se bazeze pe disponibilitatea ta de a plati o iesire de urgenta sau sa-ti rezervi locul on-line", a declarat Robert Gifford, directorul Consiliului pentru siguranta transportului.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele