IT & C

Vodafone si Zapp, razboi juridic in Romania

Cumparatorul Connex nu poate, deocamdata, sa-si lanseze propriul brand pe piata romaneasca deoarece marca sa, Vodafone ", a fost inregistrata in 1995 de compania rivala Telemobil"Cel mai important litigiu legat de proprietate intelectuala este in curs de desfasurare in Romania. Isi dau concursul o companie de telefonie mobila romaneasca, cea mai mare companie de telefonie mobila din lume si doua mari case de avocatura. Miza? Un brand de prima mina pe plan mondial, 2,5 miliarde de dolari si un important instrument de marketing: culoarea rosie.
Cu doua luni in urma, Vodafone a negociat si a cazut la intelegere cu TIW pentru cumpararea operatorului roman de telefonie mobila Connex. Tranzactia, evaluata de specialisti la 2,5 miliarde dolari, a fost cea mai de succes vinzare a unei companii nascute si dezvoltate in Romania.

Pentru toamna acestui an, cind tranzactia urmeaza a fi incheiata, ar trebui sa urmeze o campanie prin care, incet-incet, marca Vodafone sa inlocuiasca brandul Connex. Aici insa a aparut o problema, si numele Vodafone a intrat in litigiu. Asta deoarece marca era deja inregistrata in Romania din anul 1995 de compania Telemobil, proprietarul Zapp , companie pe care Vodafone a actionat-o in instanta.

Urmatorul meci, peste o luna
Procesul dintre compania britanica Vodafone si Telemobil asupra marcii Vodafone, inceput inca de anul trecut, va continua pe 30 iunie, cind se va judeca apelul. In decembrie 2004, Tribunalul Municipiului Bucuresti a dat cistig de cauza Vodafone si a decis decaderea Telemobil din drepturile asupra marcii.
Vodafone a cistigat procesul initiat impotriva Telemobil, Tribunalul Bucuresti dispunind decaderea piritei din drepturile asupra marcii.

Aceasta demonstreaza in modul cel mai clar ca actiunea introdusa este intemeiata, asa incit Vodafone va combate cu fermitate apelul formulat de Telemobil", spune Lucian Mihai, Senior Associate Linklaters Miculiti, Mihai&Asociatii, avocatul care s-a ocupat de proces din partea operatorului britanic.
Oficialii Mobifon, compania care opereaza Connex si a fost cumparata de Vodafone, nu au avut, deocamdata, un punct de vedere in acest conflict deoarece tranzactia inca nu s-a incheiat. Oficialii Telemobil, reprezentanti in instanta de avocatii Straightforward, spun insa ca vor pregati serios apelul si ca au sanse sa pastreze marca.
Avocatul Telemobil, Laurentiu Anghel, afirma ca Vodafone a dat in judecata operatorul Zapp, cerind anularea drepturilor Telemobil asupra marcii pe care ar fi inregistrat-o cu rea-credinta si pe care nu ar fi folosit-o timp de 5 ani. Prima cerere a Vodafone a fost respinsa de instanta deoarece, in 1995, marca nu era notorie pe piata romaneasca.

Cert este ca, in prezent, Connex nu poate deveni Vodafone deoarece nu exista o hotarire judecatoreasca executorie care sa-i permita acest lucru", spune Laurentiu Anghel.

In plus, avocatii Telemobil sustin ca au depus la dosar peste 16.000 de facturi, ca probe ca au folosit denumirea Vodafone" pentru comercializarea unui kit de conectare rapida la Internet, care a adus vinzari in valoare de 23 de miliarde de lei.
Dar cum a intrat operatorul Zapp in posesia acestui brand? Conform avocatului Telemobil, in anul 1995, la intrarea pe piata romaneasca, compania a inregistrat peste 80 de denumiri care contin cuvintele sau trimitere la cuvintele: voce, date, telefon, mobil, celular, telecom.

Printre denumiri ca Mobitel, Suntel sau Vocetel, a fost inregistrat si Vodafone, care nu era folosit ca brand in 1995 nici macar pe piata externa, compania Vodafone vinzindu-si produsele sub denumirile Vodac sau Racal", spune avocatul Telemobil.

Culoarea rosie, motiv de disputa
Culoarea rosie, sub care sint cunoscute pe piata atit compania internationala Vodafone, cit si Zapp este poate una dintre cele mai importante mize pentru care se duc aceste procese. Aparitia Vodafone cu aceeasi culoare ar crea o confuzie pe piata. Nu exista o alta tara unde sa existe doi operatori de telefonie mobila reprezentati de aceeasi culoare.

E o problema foarte importanta si va trebui sa o analizam", spune Laurentiu Anghel, avocatul Telemobil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele