IT & C

Viciul fumatului e scris in gene

Cele mai recente studii demonstreaza fumat , nu se intelege de ce unii fumatori inraiti dezvolta un cacer de plaman pe cand altii nu, ceea ce inseamna ca nu exista o legatura determinata intre cele doua fenomene.

Potrivit noilor studii, insa, indivizii care prezinta una sau mai multe copii determinate de variatii genetice in cromozomul 15, prezinta o crestere a riscului de a face cancer de plamani de la 28% la 81%.

Pentru a studia mai precis legatura intre cancerul de plamani si variatiile genetice, au fost analizati mai mult de 1.000 de pacienti din Olanda, Spania si Islanda. In urma acestor cercetari, legaturile au devenit si mai pregnante, deschizandu-se astfel drumul pentru definirea riscului individual pentru dezvoltarea dependentei de fumat in purtatorii variatiilor genetice responsabile.

Cum, insa, legatura nu este cauzala, ci statistica nu se poate spune ca prezenta unei variatii genetice il determina pe puratorul ei sa fumeze si, in urma dependentei dezvoltate de nicotina, sa dobandeasca o tumoare la plamani.

Mai mult decat atat, experienta arata ca orice om poate deveni dependent – mai mult sau mai putin, in functie de durata si de constitutia psiho-fizica – de nicotina daca se apuca de fumat si poate sa renunte la fumat daca vrea cu adevarat.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele