IT & C

Un seism puternic naste altul, la celalalt capat al lumii

Descoperirea ar putea ajuta prognoza cutremurelor si a replicilor lor, spera oamenii de stiinta.

Un seism cu amplitudine mare, asemanator celui din China, poate provoca altele la celalalt capat al lumii, potrivit unui studiu publicat recent, citat de MEDIAFAX.

O echipa de geologi americani a studiat seismele cu amplitudine de peste 7 grade pe scara Richter inregistrate după 1990 si in 12 din 15 cazuri au observat ca acestea au provocat unde seismice mai putin importante de-a lungul faliilor de pe alte continente.

Cutremurul din China, cu o amplitudine de 7,9 grade pe scara Richter si soldat cu peste 60.000 de morti, nu a fost cuprins insa in studiul americanilor. A fost luat in calcul, in schimb, tsunami-ul din decembrie 2004, cand un seism puternic a lovit coasta insulei Sumatra, in Indonezia, declansand reactii pana in Ecuador , California si Alaska.

"Stim ca undele pot calatori la suprafata Pamantului (...), dar cei mai multi oameni de siinta considera cutremurele de pamant dinamice ca un caz aparte.

In realitate, acestea se produc regulat, iar asta este o surpriza", explica Tom Parsons, unul dintre autorii studiului. Seismele consecutive au o magnitudine mai redusa - intre 3 si 5 grade pe scara Richter - decat cutremurul primar, dar asta nu exclude posibilitatea de a fi mai violente. "Pot ajunge la orice intensitate", a subliniat Parsons, care a identificat deja in ultimul sfert al secolului 20 opt seisme "cu intensitate mai mare de 7 grade care au declansat replici mai violente".

Replicile se produc pe o raza intre 100 si 200 de kilometri de epicentru , printr-un efect de ricoseu intre faliile conectate in acelasi sistem. Undele pot calatori la suprafata Pamantului "fara a-si pierde din intensitate chiar si la distante considerabile", precizeaza autorul studiului.

In mod nornal, in jur de 600 de seisme mici au loc pe Terra la fiecare 5 minute. Dupa un cutremur puternic, insa, numarul acestora se dubleaza, arata si LiveScience.com. Dupa cel din 2004, din Oceanul Indian, au avut loc cu 2.400 de seisme mai mult decat rata normala.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele