IT & C

Un posibil nou val de infractiuni

Cresterea rapida a conexiunilor broadband pentru utilizatori casnici, at putea alimenta ceea ce politistii suspecteaza ca ar putea fi inceputul unui nou val de infractiuni - cyber-santajul.

Deoarece tot mai multi utilizatori individuali isi instaleaza conexiuni broadband, computerele lor ar putea deveni vulnerabile in fata atacatorilor si a virusilor, care le-ar putea transforma in computere "zombie", care sa indeplineasca orice comanda din partea unei persoane rau intentionate.
Tintele favorite pentru speculanti - cei mai multi provenind din Europa de est - sunt cazinourile si retailerii.
Miercuri, politistii britanici care se ocupa de infractiunile informatice, au facut apel la firme sa raporteze atacurile pe Internet asupra afacerilor lor, dupa ultimul val de incidente.
Politia a consemnat o crestere a numarului de atacuri distribuite denial-of-service (DDoS) indreptate impotriva afacerilor online.



In unele cazuri, atacurile, care pot paraliza reteaua unei firme cu un baraj de cereri fictive de date, sunt urmate de o cerere de bani. Un atac eficient poate pune offline situl Web pe perioade indelungate de timp.
Cazinourile online par a fi tintele favorite pentru atacatori, deoarce acestea desfasoara activitati active si cele mai multe sunt situate in Caraibe, unde investigatorii nu au dotarile necesare pentru a face investigatii.
In 2001, expertul Neil Barrett a declarat agentiei Reuters ca firma sa, Information Risk Management lucreaza cu cazinourile online pentru ca acestea sa se asigure impotriva atacurilor DDoS.
Atacurile denial-of-service, in cele mai multe cazuri, sunt urmate de cereri de bani, pentru a inceta atacurile. Barrett a declarat ca atacurile se pare ca ar proveni de la grupuri de crima organizata din Europa de Est si Rusia.
Politia a declarat ca din cauza lipsei de informatii din partea companiilor atacate, este greu de determinat daca aceste atacuri au constituit incidente izolate sau reprezinta inceputul unui nou val de criminalitati.


Indiferent de motivatie, numarul atacurilor DDoS este in crestere si coincide cu proliferarea conexiunilor broadband casnice. Expertii in securitate sunt de parere ca marirea numarului de PC-uri casnice nesigure poate fi, in mare parte, cauza.
Noile infectari ale computerelor casnice le transforma in masini zombie, care pot fi controlate din exterior fara ca proprietarii sa aiba cunostinta de acest lucru. Astfel de computere infectate pot fi folosite pentru a trimite spam-uri sau chiar sa lanseze atacuri denial-of-service impotriva altor computere.
Computerele home broadband sunt pe cale sa devina puncte de lansare pentru majoritatea atacurilor de acest gen.
Saptamana trecuta, serviciul britanic de plati WorldPay a recunoscut ca a suferit un puternic atac DDoS, care a durat trei zile. WorldPay, detinut de Royal Bank a Scotiei a fost reinstalat complet.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele