IT & C

#apple #concurena #google #angajati #intelegere

Un nou scandal ameninta gigantii IT: intelegerea ilegala dintre Apple, Google si Intel

Apple, Google si Intel au avut un acord ilegal de a nu angaja oameni care au lucrat la celelalte companii. Cei trei giganti IT s-au expus astfel unor pedepse din partea justiei americane, dar si unor procese in care ar putea pierde sute de milioane de dolari.

La prima vedere, intelegerea dintre Apple, Google si Intel pare rezonabila: niciuna dintre companii nu va "fura" in mod agresiv angajati de la o alta.

Situatia este problematica deoarece toate trei au semnat un acord cu Departamentul de Justitie american in 2010 prin care au promis ca nu vor utiliza astfel de intelegeri.

Acordul ilegal a continuat insa si s-a transformat practic intr-o regula de tip "nu vom angaja persoane care au lucrat la celelalte companii".

Apple, Google si Intel risca sanctiuni din partea justitiei, dar si un proces intentat de cinci fosti angajati, in care ar putea plati daune de sute de milioane de dolari.

Motivul pentru care intelegerea este ilegala tine de modul in care descurajeaza concurenta pe piata muncii si permite fiecarui angajator sa refuze acordarea de prime, mariri salariale si promovari. Angajatii sunt astfel fortati sa accepte situatia, deoarece nu pot obtine un loc de munca similar la o companie concurenta.

Sursa foto: Prostomac.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele