IT & C

#romania #piraterie #business software alliance #bsa

Un nou an de combatere a pirateriei software in Romania

Desi < a class="xirtireh" href="//www.comunicatedepresa.ro/cu" title="cu">cu o cota a pirateriei sofware in scadere, autoritatile romane anunta noi actiuni de succes impotriva acestui gen de practici.

Astfel Au ">au fost inregistrate si primele condamnari penale pentru companii romanesti pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator.

Statisticile BSA

Din punct de vedere al pirateriei in Europa, Romania se afla la un nivel mediu fiind intrecuta de tarile din fostul bloc comunist. La nivel European rata de piraterie este de 35% si stagneaza, iar la nivel mondial pirateria de afla in crestere, avand un procent actual de 41% fata de 38% cat a fost inregistrat anul trecut. In Romania rata pirateriei a scazut cu 2% fata de 2008.

Pentru a incerca stoparea pirateirie o serie de membrii BSA printre care si Microsoft au inceput campanii de speciale cu o serie de lanturi de magazine din Romania. Impreuna cu aceste magazine membrii BSA trimit spre vanzare sisteme desktop cu o serie de programe software (sistem de operare si altele) preinstalate.

Reprezentantii BSA au declarat ca doar in anul 2008, pirateria in Romania a adus prejudicii de 249 milioane dolari. In prezent nu se cunoaste o statisitica clara a celor mai piratate software-uri din tara noastra. In opinia membrilor BSA, in Romania exista un echilibru intre pirateria sistemelor de operare platite si programele pe care un consumator le foloseste.

Business Software Alliance

In ultimele sase luni, cu sprijinul tehnic al Business Software Alliance, echipe ale Inspectoratelor de Politie din aproape toate judetele tarii, coordonate de Parchete, atat la nivel local, cst si la nivel central, au intreprins investigatii complexe cu privire la activitatea unor persoane fizice si juridice, in ceea ce priveste utilizarea de programe pentru calculator fara licenta si distribuirea de software pirat. +.+-=-+.+ 20 -+.-+=+-.+-
Ministerul Public si-a asumat in urma cu cativa ani caracterul prioritar al combaterii pirateriei si contrafacerii, aspect reflectat de abordarea strategica a acestui fenomen, prin desemnarea si specializarea unor procurori si nu in ultimul rand prin imbunatatirea schimbului de informatii cu sectorul privat. Se poate vorbi de o interventie mai accentuata si mai coerenta a institutiilor abilitate in combaterea infractionalitatii in acest domeniu, activitatea procurorilor fiind caracterizata printr-o dinamica pozitiva.

Cazuri concrete

Daca in 2008 avea loc primul rechizitoriu prin care s-a dispus trimiterea in judecata prima persoane juridice in Romania pentru piraterie software, astazi se poate vorbi deja de 2 condamnari ale unor persoane juridice. In perioada aprilie - septembrie 2009, au avut loc mai mult de 230 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licente si peste 35 de controale in cazuri de distribuire de software pirat. In timpul acestor verificari, politistii au ridicat mai mult de 36.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse pirat.

Tribunalul Sibiu a pronunyat primele doua solutii de condamnare in România a unor societati comerciale pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. Pe 3 iunie 2009, respectiv, pe 1 iulie 2009, doua birouri de arhitectura si cadastru au fost condamnate fiecare la cate 20.000 RON amenda penala. In plus, administratorii societatilor comerciale au fost condamnati la pedeapsa amenzii penale, iar societatile au fost obligate, in solidar cu inculpatii persoane fizice, la plata de despagubiri civile in valoare de 16.350 euro si, respectiv, 5.689 euro. Dosarele se afla in acest moment pe rolul Curtii de Apel Alba-Iulia.

O companie importanta din Mangalia, specializata in proiectarea si construirea de nave, facand parte dintr-un grup international, a fost verificata de specialiati din cadrul IPJ Constanta, coordonati de Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta. Au fost verificate mai mult de 350 de computere. Autoritatile au descoperit pe o parte dintre acestea programe pentru calculator apartinand unui membru BSA, in valoarea totala de peste 765.000 euro, pentru care reprezentantii societatii nu au putut prezenta licente valabile. Cazul este in curs de investigare.

Recent, o companie specializata in fabricarea de masini industriale si utilaje specifice cu sediul in Bucuresti a fost verificata de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, fiind controlate mai mult de 140 de PC-uri. Autoritatile au descoperit pe majoritatea computerelor software nelicentiat apartinand membrilor BSA, in valoare de peste 55.000 euro. Reprezentantii companiei nu au putut prezenta licente valabile pentru aceste programe pentru calculator pana in acest moment. Si acest caz ramane in curs de investigare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele