IT & C

Trucurile raspandirii cancerului

Ultimele studii asupra raspandirii cancerului intr-un corp arata ca celulele canceroase transmit boala si altor organe numai in prezenta unei anumite proteine, in lipsa careia ele sunt ineficiente.

Majoritatea bolnavilor de cancer nu mor datorita cancerului initial instalat intr-un organ, ci mai ales datorita raspandirii bolii in celelalte organe ale corpului si, cu toate ca importanta procesului denumit metastaza este ferm stabilita, nu exista nicio terapie care sa blocheze raspandirea bolii in corp.

Cercetarea a stabilit deja ca celulele canceroase din fazele initiale ale instalarii bolii se pot raspandi prin sange si spre celelalte organe ale corpului. Cu toate acestea, numai unele dintre aceste celule devin active si insamanteaza un nou cancer – motiv pentru care procesul de metastaza i-a uimit pe cercetatori.

Publicatia Nature informeaza ca Sandra McAllister, de la Institutul pentru Cercetari Biomedicale din Cambridge , Massachusetts spune ca “pentru un motiv sau altul celulele nu fac decat sa stea acolo, in adormire, pana cand ceva le stimuleaza cresterea”.

Cercetarile realizate pe soareci au aratat ca exista o anumita proteina (osteopontin) care declanseaza efectul distrugator al celulelor canceroase in procesul de metastaza. Cercetatorii au implantat in soareci doua feluri de celule canceroase : stimulatorare, prelevate din culturi de cancer mamar , si reactive – a caror trasatura principala este data de o crestere si metastaza lente.

Prezenta celulelor canceroase stimulatoare nu a facut decat sa grabeasca dezvoltarea celulelor reactive, ducand la imprastierea cancerului cu o viteza de noua ori mai mare decat atunci cand stimulatoarele nu erau prezente.

Cercetarile ulterioare au aratat ca proteina osteopontin joaca un rol crucial in efectul celulelor instigatoare. Si alte cercetari au gasit in aceasta proteina un element esential pentru dezvoltarea cancerului.

Pentru a testa comportamentul celulelor, cercetatorii au blocat producerea proteinei, rezultatul fiind ca celulele stimulatoare au continuat sa se dezvolte dar nu au mai stimulat dezvoltarea celulelor receptoare.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele