IT & C

Televizoarele LCD cu preturi reduse anul acesta

Cele doua tehnologii performante au determinat o ieftinire zdravana a clasicelor televizoare cu tub catodic.



Vechile televizoare cu tub catodic (CRT) sunt din ce in ce mai putin dorite, desi pretu-rile lor sunt in continua scadere. Unii producatori de electronice au sistat livrarea pe piata a televizoarelor CRT, pentru a se concentra pe productia de receptoare cu si cu (LCD).

Chiar si intre cele doua tipuri de aparate exista o concurenta importanta. Potrivit companiei DisplaySearch, citate de softpedia.com, preturile pentru televizoarele LCD se vor reduce semnificativ anul acesta, in functie de cat sunt dispusi sa scada producatorii in urma cheltuielilor pe materialele de baza.

In 2005, pretul pentru LCD-urile de 40 de inchi (100 de centimetri) diagonala a cu 36%, mai mult decat cel pentru (31%). DisplaySearch estimeaza ca preturile pentru LCD-uri, in cazul televizoarelor plate de 41-44 de inchi (104 - 111 cm), vor scadea cu 50% pana in 2009, fata de 5% in 2005, iar cele cu plasma vor scadea de la 71% la 49% in 2009.

Batalia tehnologiilor

In magazine, ecranele cu plasma arata la fel ca televizoarele cu cristale lichide , dar asemanarea se opreste la ecranul plat si grosimea mica a aparatelor. Ecranele cu plasma folosesc o retea de celule cu gaz incarcate cu energie electrica de voltaje exacte, care creeaza imaginea.

Monitoarele LCD sunt formate din cristale lichide presate intre doua geamuri. Imaginea se creeaza aplicand energie electrica cristalelor.
Fiecare dintre cele doua tehnologii are puncte tari si slabe. Oricum, ambele tipuri afiseaza o imagine foarte clara. Cu toate acestea, televizoarele cu plasma au un usor avantaj, deoarece ofera un negru mai fidel. Asta inseamna un contrast mai mare in cadrul scenelor colorate intens sau in filme.

Natura tehnologiei cu cristale lichide face ca acest contrast sa fie mai slab din cauza ca lumina "se scurge" intre pixeli.
In plus, ecranele cu plasma au unghiuri de vizualizare mai bune. Mai concret, chiar daca stati pe o latura a televizorului, tot veti putea vedea imaginea la calitate buna.

Daca faceti acelasi lucru la un ecran LCD, veti observa cum se pierde putin din luminozitate si culoare. Exista maniaci ai imaginii care pot spune cu mana pe inima ca monitoarele cu cristale lichide au tendinta de a face mai neclare imaginile, mai ales in cazul scenelor cu multa miscare sau la transmisiunile sportive.

Sa nu credeti insa ca LCD-urile sunt produse doar de dragul de a le vinde. Si ele au avantaje fata de monitoarele cu plasma.
De exemplu, televizoarele cu cristale lichide au o rezolutie nativa mai mare decat cele cu plasma. Mai multi pixeli pe ecran inseamna o imagine mai apropiata de cea din realitate. Pentru cei care se gandesc la economisirea curentului electric, este bine de stiut ca LCD-urile consuma mai putin decat plasmele (chiar cu pana la 30% mai putin). De asemenea, ecranele cu cristale lichide sunt mai usoare si se transporta mai ergonomic.

Ce sa alegem?

Comparand LCD-urile cu primele modele de televizoare cu plasma , primele aveau o viata mai indelungata. Astazi, noile generatii de plasme au garantate intre 30.000 si 60.000 de ore de vizionare (1.250- 2.500 de zile de functionare continua), iar LCD-urile - 60.000 de ore.

Asta inseamna ca, dupa acest timp, culorile incep sa paleasca si monitorul trebuie pur si simplu inlocuit, pentru ca nu exista o metoda de a repara niciunul dintre cele doua tipuri de monitoare.
Modelele actuale de plasma nu mai produc efectul de "ardere a ecranului" de care se vorbea in urma cu cativa ani.

Defectiunea consta in faptul ca, daca o imagine persista prea mult pe ecran, acesta tindea sa pastreze acea imagine, care se afisa in spatele noii imagini. Televizoarele de astazi au screensavere incorporate, pentru a preveni instalarea acestor imagini "fantoma".

Un monitor cu plasma de 42 de inchi (106 cm) diagonala costa foarte mult si astazi, dar daca dispuneti de bani nu va sfiiti sa alegeti unul din magazin. Dar daca doriti un ecran modern, usor de transportat si destul de ieftin, alegeti un LCD de 36 de inchi (91 cm).

Oricum, este bine sa va ganditi inainte de a merge in magazine la modul in care veti folosi televizorul, cat de mult timp il veti folosi si la ce tip de programe. Pe langa specificatiile tehnice, si aceste lucruri trebuie luate in seama.


sursa: Evenimentul Zilei

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele