IT & C

#televizor #satelit #tehnologie #semnal digital

Televiziunea prin satelit, avantaje si riscuri

Antenele parabolice aparute peste noapte la ferestrele geamurilor sunt semne ale dezvoltarii tehnologiei digitale. Daca ai investit intr-un televizor performant si intr-un sistem de sunet pe masura, este momentul sa renunti la cablurile din sufragerie si sa te orientezi catre televiziunea prin satelit. Iata care sunt avantajele acestei tehnologii, dar si neajunsurile sale.

 

1 Sunetul si imaginea sunt superioare

Satelitul are capacitatea de a transmite imagini si sunete intr-un timp foarte scurt, pe o distanta mare, la un numar infinit de utilizatori, fara a necesita cablu si fara a diminua calitatea datelor.

Semnalul analog, transmis prin cablu coaxial, poate fi redus si deteriorat pe masura ce se imparte intr-o retea. Amplificatoarele de semnal pot remedia aceasta problema, insa nu se vor ridica la calitatea semnalului digital transmis de satelit.

Semnalul digital fie exista, fie nu (poate disparea in cazul fenomenelor meteorologice sau erorilor electrice sau electronice de contact), insa niciodata nu este mai bun sau mai slab.

In primul rand, prin semnalul analog sunetul receptionat este mono, iar in cazul canalelor care transmit stereo si al televizoarelor care redau stereo, poate fi receptionat  si astfel.

Semnalul digital vine cu posibilitatea de a adapta sunetul in functie de sistemul de sunet de la tine de acasa, daca televiziunea respectiva emite astfel (TVR, HBO, Discovery etc): stereo, quatrophonic,  5.1, 6.1, 7.1. Acest tip de semnal poate fi decodat prin cablu optic sau audio-coaxial (a nu se confunda cu cablul coaxial tv).

Calitatea imaginii poate fi sesizata in special in cazul televizoarelor LCD sau plasma.  Intensitatea si varietatea de culori, acuratetea formelor si a miscarilor nu este afectata de dimensiunea ecranului. Cu ajutorul unor cabluri de calitate medie se poate obtine negrul perfect. Contrastul imaginii poate fi ridicat in functie de posibilitatile televizorului fara ca imaginea sa aiba de suferit.

2 Comunici mai usor cu operatorul de cablu

Acest sistem iti permite sa receptionezi mesaje de la compania furnizoare. Astfel, poti afla care este data scadenta a facturii, care sunt promotiile actuale, concursurile sau imbunatatirile facute in sistem. In cazul in care ai fost deconectat, dupa ce ai platit factura reconectarea se va face instant, nemaifiind nevoie ca o echipa tehnica sa se deplaseze pana la tine acasa.

3 Poti alege limba subtitrarilor

In cazul canalelor si programelor transmise in limbi straine, ai posibilitatea de a selecta tipul de subtitrare . De asemenea, poti opta pentru varianta fara subtitrare, exersand astfel limba respectiva.

4 Ai ghidul tv inclus

In momentul in care accesezi un canal  de televiziune, pe ecran iti apare o fereastra care te anunta numele emisiunii sau al filmului transmis, precum si durata acestuia. Printr-o simpla apasare de buton poti vedea ce se va difuza in orele urmatoare. Ghidul complet de programe iti permite sa navighezi intr-un meniu ce contine toate canalele, precum si emisiunile transmise in acel moment.

5 Poti ascunde anumite canale

Posturile cu material nerecomandat minorilor pot fi accesate doar dupa introducerea unui cod. Astfel, copiii tai se pot uita la televizor fara riscul de a da  peste emisiuni deocheate sau violente.  Un alt aspect foarte important este dat de gruparea canalelor pe categorii: desene animate, stiri, muzica, sport, cultural, stiintific.

6 Semnalul este mai rapid

Se spune ca fiecare secunda conteaza. Ti s-a intamplat vreodata ca vecinii tai de deasupra sa strige gooool cu 3 secunde inainte ca minunea sa se intample? Televiziunea digitala transmite mesajul mai repede cu cateva secunde decat cea prin cablu, astfel incat decalajele pot fi semnificative in anumite situatii.

Acest principiu se aplica in special in cazul televizoarelor noi, LCD sau plasma. De aceasta data garantia calitatii brandurilor isi spune cuvantul, produsele  marcilor de renume fiind cele mai sensibile din acest punct de vedere.

 

Dezavantaje si restrictii

 

1 Satelitul poate fi orientat doar catre anumite puncte cardinale

In cazul in care apartamentul tau este orientat spre alt punct cardinal, antena nu poate comunica cu satelitul. In aceste situatii, parabola va fi montata pe acoperisul blocului, clientul fiind nevoit sa semneze un cotract prin care raspunde pentru orice defectiuni sau probleme ce pot aparea pe parcurs. De asemenea, acoperisul este o zona foarte expusa la furtuni si ploi, imaginea sau transmisiunea  fiind afectate de fiecare data.

2 Antena va ocupa spatiul din fata ferestrei

In general, antena este montata sub pervazul exterior al ferestrei, pe fatada blocului. Considerand ca nu esti o persoana care isi scutura covoarele peste geam, vecinii tai pot face acest lucru, existand riscul deteriorarii antenei. Orice defectiune va intrerupe receptarea de semnal si va fi remediata doar de catre o echipa tehnica a companiei cu care ai incheiat contractul.

3 Echipamentul este responsabilitatea ta

Exista varianta in care poti achizitiona echipamentul: antena si receiverul, insa acesta este destul de costisitor. In functie de compania careia te adresezi, vei putea primi si varianta achizitionarii in rate a aparaturii, rate adaugate la facturile tale pe o anumita perioada de timp.

In cazul in care nu ai bugetul necesar pentru aceasta investitie, esti nevoit sa inchiriezi echipamentul si sa raspunzi pentru el pe toata perioada contractului. In momentul rezilierii, antena si receiverul vor fi predate companiei in stare de functionare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele