IT & C

Telefonie mobila la bordul avioanelor

Airbus a finalizat cu succes primul zbor de testare a folosirii telefoanelor mobile si tehnologiilor multiple wireless la bord. Testul, realizat la bordul unui avion Airbus A320 care decolat si s-a intors la Toulouse, face parte din proiectul prin care se doreste oferirea serviciilor de telefonie mobila in timpul zborului.

Au ">Au fost realizate teste functionale folosind diferite telefoane GSM simultan pentru comunicari voce sau SMS. Testele au dovedit comunicari cu succes intre telefoane mobile de la bord si unele fixe sau mobile de la sol, sau la alte telefoane de la bord.

Echipamentul software prototip folosit la testari a fost dezvoltat de Airbus cu suportul specialistului in telecomunicatii Icarelink. Semnalele telefoanelor mobile au ajuns prima data la un "picocell" in exteriorul avionului, apoi la un server care le-a directionat spre sol prin reteaua de comunicare a satelitului Globalstar, iar in final la retelele telefonice de la sol.

Testele reprezinta piatra de hotar in oferta Airbus de servicii de telefonie mobila de la bord, incepand cu anul 2006. Obiectivul cheie al companiei este sa ofere conectivitate pasagerilor la preturi rezonabile. Acest lucru insemnand implementarea tehnologiilor la pret rezonabil precum si servicii personalizate, flexibile.

Aditional, Airbus a finalizat primul zbor de testare a tehnologiilor wireless la bordul unui A340-600. Testarile au fost rezultatul a doi ani de cercetari realizate de consortiul Wireless Cabin, condus de German Aerospace Centre dlr cu suportul Comisiei Europene.

Tehnologiile folosite sunt bazate pe standarde: GSM/UMTS pentru telefoanele mobile, wi- fi (IEEE 802.11) si Bluetooth pentru servicii de calcul mobile. Inmarsat SWIFT64 a fost satelitul-legatura cu solul.
Au fost testate servicii GSM, navigare Web, e -" title="e-">e- mail si retele private (VPN). A fost demonstrata folosirea Intranet de pe servere de la bord precum si PDA-uri pentru echipaj.
In momentul in care telefoanele mobile vor fi implementate in avioanele Airbus in 2006, acestea vor completa serviciile e-mail si SMS oferite in momentul actual. Tehnologiile demonstrate de cercetarile Wireless Cabin reprezinta un nou pas, si vor fi incorporate in avioanele comerciale in momentul in care devin mature si rezonabile ca pret.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele