IT & C

Tarifele la cablu TV vor creste cu cel putin 19%

De la 1 iunie a.c., serviciile de televiziune prin cablu se vor scumpi cu minimum 19%, in urma introducerii Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), masura prevazuta in noul Cod Fiscal , a declarat, ieri, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC). "TVA este o taxa pe care operatorii de cablu nu o pot asimila, pentru ca este colectata suplimentar fata de valoarea serviciului. Nu este exclus ca unele societati sa creasca pretul facturilor cu peste 19%, intrucat exista o multitudine de costuri ascunse determinate de introducerea TVA, precum formularistica si logistica sistemelor de calcul", a spus Petric. El nu exclude ca unii abonati cu venituri mici sa renunte la serviciile de televiziune prin cablu, din cauza noilor tarife.

TVA, platita retroactiv

"Persoanele care si-au achitat abonamentele la cablu in avans, pana la sfarsitul anului, vor fi nevoite sa treaca din nou pe la casierie, pentru a achita TVA aferenta lunilor iunie-decembrie 2005. Aceasta reglementare a fost prevazuta de Ministerul Finantelor Publice in normele de aplicare la noul Cod Fiscal", a mai spus Radu Petric. El a precizat ca ACC a pledat vehement pentru introducerea TVA la cablu in etape, astfel ca abonatii sa nu resimta dramatic efectele scumpirii, sau pentru amanarea taxei cat mai aproape de 2007 - data la care masura devine obligatorie, conform reglementarilor europene - dar "responsabilii MFP nici nu au vrut sa auda" de aceste lucruri. Singura inlesnire pe care ACC a obtinut-o a fost amanarea intrarii in vigoare a acestei modificari pana pe 1 iunie, primul termen stabilit fiind 1 aprilie.


Abonamentele ar putea creste cu peste 19%

"Vom vedea in ce masura unii operatori de cablu vor profita de aceasta situatie pentru a mari valoarea facturilor mai mult de 19%, in ideea in care firmele de profil isi vor putea deduce integral TVA. Din punct de vedere economic, aceasta este o trasnaie", a mai spus Radu Petric. El a explicat ca la nivelul industriei de cablu nu exista o strategie de preturi unitara si nici un contract agreat la nivel national, iar ACC nu poate interveni in nici un fel in politica celor 400 de operatori de pe piata. Presedintele ACC crede ca si alte companii vor profita de aceasta oportunitate" pentru a creste ilegal tarifele.

In acest sens, el a dat exemplul companiei Electrica, catre care operatorii de cablu platesc o taxa pentru stalpii pe care isi intind cablurile si care a anuntat ca va mari tarifele cu 19%, desi tarifele anterioare contineau deja TVA. Nu in ultimul rand, Radu Petric a enumerat cateva abuzuri ale autoritatilor locale fata de firmele de cablu. Este cazul primarilor din Constanta si Piatra Neamt, Radu Mazare si Gheorghe Stefan , care au instituit "taxa pe umbra cablului". Operatorii au fost nevoiti, astfel, sa concesioneze cate un metru de teren pe oriunde trec retelele de cablu TV.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele