IT & C

Stiinta pariurilor

Totul a inceput in 1958, cand profesorul de matematica Edward Thorp a gandit o strategie care sa ii permita sa castige la Blackjack. „Asul din maneca” lui: numararea cartilor. Metoda a descris-o, cu lux de amanunte, in cartea „Beat the Dealer” („Invinge-l pe dealer”), vanduta in peste 700.000 de exemplare.

Trei decenii si jumatate mai tarziu, in vara lui 1994, cativa studenti de la Massachusetts Institute of Technology s-au asociat in secret si, pornind de la teoria profesorului Thorp, au dezvoltat o strategie care le-a permis sa faca milioane de dolari.

Tinerii mergeau impreuna spre Las Vegas, dar in cazinou se comportau ca si cum ar fi straini. Fiecare avea o identitate falsa si un rol bine stabilit. Unii se asezau la mese si le dadeau de stire celorlalti atunci cand sansele erau in favoarea lor. Isi dadeau seama de acest lucru folosit un algoritm: scadeau 1 pentru fiecare carte mare (10, A, J, Q, K) asezata pe masa si adunau 1 pentru cele de valoare mica (2, 3, 4, 5, 6). Restul (7, 8 si 9) erau considerate carti neutre.

Daca jucatorul de la masa anunta, discret, ca a ajuns la o suma mare, adica fusesera scoase din pachet multe carti de 2, 3, 4, 5 sau 6, atunci o a doua persoana din grup venea sa parieze, intrucat sansele de castig erau ridicate, in pachet existand numeroase carti de 10, A, J, Q si K.

Numararea cartilor nu e ilegala. Patronii cazinourilor sunt constienti insa de vulnerabilitatea Blackjack-ului, iar jucatorii care castiga prea mult ajung sa fie considerati persona non grata. Softuri de recunoastere faciala care compara imagini inregistrate de camerele de supraveghere ii ajuta pe proprietarii localurilor sa ii identifice pe jucatorii-matematicieni si sa nu le mai permita accesul.

Strategia folosita de studentii de la MIT e accesibila oricui se inscrie la Institutul de Blackjack, fondat de acestia. Aventurile lor in Las Vegas sunt redate, cu lux de amanunte, in best-sellerul „ Bringing Down the House ” („Invingand casa”), de Ben Mezrich. Cartea a stat la baza filmului „21”, cu Kevin Spacey, Jim Sturgess si Kate Bosworth , a carui premiera a avut loc in martie 2008. (continuarea in Descopera.ro)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: Descopera.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele