IT & C

Spune-mi ce laptop ai, ca sa-ti spun cine esti

Ultimele statistici la nivel mondial arata ca utilizatorii de calculatoare opteaza tot mai mult catre unitatile portabile (laptop sau notebook), numarul lor dublindu-se de la an la an. Motivul este unul simplu. Un calculator portabil iti da ceea ce calculatorul "normal" nu poate: libertate. Libertatea de a munci, libertatea de a comunica sau de a te distra oriunde si oricind.

Mobilitatea, la ordinea zilei
Anual, in lume, se vind laptop-uri in valoare de circa 500 miliarde de dolari, suma la care, in urma cu 10 ani, nu ar fi visat nici un producator. De altfel, cu un deceniu in urma notiunile de computing mobil si de conectivitate fara fir existau doar in plan toretic, Internetul si email-ul abia incepeau sa isi croiasca drum in constiinta oamenilor. Cu totul altfel se prezinta situatia acum cind computerele portabile pot practic sa iti ofere orice fel de informatie sau serviciu. Stai in virful muntelui si accesezi Bursa din New York, esti la mare si scrii mail-uri prietenilor, iti faci rezervari on-line la avion sau hotel, stai comod in pat si te joci un biliard "virtual" cu amicul din Australia, etc. Tot statisticile spun ca, in Europa, la sfirsitul anului trecut, vinzarile de PC-uri mobile inregistrau o crestere cu peste 40% fata de 2004, aceeasi tendinta manifestindu-se si in Statele Unite, Orientul Mijlociu sau Africa. "Este adevarat ca dinamica vinzarilor de laptop la nivel mondial este impresionanta, utilizatorii preferind tot mai mult laptopul, datorita mobilitatii si scaderii constante a preturilor. Aceasta tendinta se manifesta de circa doi ani si in Romania. Daca, in 2004, vinzarile de laptop au atins circa 48.000 unitati dintr-o piata de circa 415.000 calculatoare, in 2005 s-au vindut circa 92.000 unitati dintr-un total de peste 500.000 calculatoare. In acest ritm, putem anticipa o inlocuire treptata a PC-urilor in urmatorii ani, cel putin in sectoarele clientilor rezidentiali si in cel al IMM-urilor ", este de parere Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipament de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor.

Revolutia calculatoarelor imparte omenirea in "triburi"
In fapt, calculatoarele portabile sint "doar" niste simple instrumente aflate in miinile utilizatorilor. Iar instrumentul poate fi folosit drept consola pentru jocuri, baza pentru stocarea de date, instrument de comunicare, de cercetare sau de creatie . De fapt, se poate spune ca intre utilizator si propriul laptop s-a creat o adevarata "relatie" bazata pe amuzament, creativitate, interactiune sociala sau indatoriri profesionale. Compania Intel a mers si mai departe si a efectuat un " portret robot " menit sa analizeze interactiunea om-masina, adica utilizator - notebook-ul sau, impartind utilizatorii de laptop in diferite grupuri. Intrebarea ce urmeaza a fi pusa este "Tu in ce mod iti folosesti laptop-ul si din ce "trib" de utilizatori faci parte?"

Razboinicul nomad
In aceasta categorie se inscriu o diversitate de tipologii, de la "carismatic" pina la "frustrant de persistent", o persoana ce afiseaza un zimbet fermecator, dublat de o stringere ferma de mina.
Ca obiective, "razboinicul nomad" urmareste oportunitatea cu orice pret. Le arata clientilor ca pot rezolva orice problema, inclusiv cele pe care nici nu stiau ca le au. In plus, poate furniza oricind, oricui, informatiile cerute. Ceea ce conteaza pentru acest profil de utilizator este sa aiba dispozitivul care sa ii ofere acces wirless in miscare, pentru a obtine informatii, dar si pentru prezentari impresionante. Pentru razboinic, laptop-ul este colacul lui de salvare, este cutiuta plina cu trucuri care, de cele mai multe ori, ii lasa pe clienti fara grai. Laptop-ul razboinicului nu trebuie sa fie foarte performant, ci foarte " rezistent " la solicitari.

Profesionista activa
In ciuda faptului ca este permanent in miscare, indiferent ca este avocat, medic sau arhitect, "profesionista" are intotdeauna un aer inteligent, calm si sigur in fata clientilor. Ca obiective, profesionista isi adapeaza cunostintele de specialitate pentru a oferi sfaturi cu un "aer" expert si pliat pe personalitatea fiecarui client. De aceea, profesionista are nevoie de un laptop cu o memorie consistenta pentru a accesa si actualiza informatiile referitoare la istoricul cazurilor sutelor de clienti pe care-i are, astfel incit cele mai recente completari sa fie oricind posibile. Durata extinsa a bateriei este foarte importanta, pentru ca ea ii permite sa se relaxeze urmarind un film pe DVD la intoarcerea din " misiune ".

Intreprinzato-rul energic
Intreprinzatorul energic este in permanenta alerta, cauta tot timpul oportunitati pe piata, pentru acea idee de business simpla si profitabila pentru care multi "isi vor da palme" ca nu au gasit-o inaintea lui. Este intotdeauna gata sa uimeasca potentialii investitori si clienti, in timp ce se deplaseaza dintr-un birou hotspot Wi-Fi spre altul, in " biroul sau virtual ". Obiectivele lui: nici o piatra nu ramine nerasturnata, toate simturile sint la pinda pentru a nu rata nici o oportunitate. De asemenea, investitorul are nevoie de anumite instrumente, numai de el stiute, pentru a fi la curent cu noile oportunitatI care apar, putind sa ia decizii importante oriunde s-ar afla. De aceea, are nevoie de programe de grafica de inalta performanta, pentru a realiza prezentari cu impact decisiv in fata investitorilor.

Studenta
Studenta isi doreste sa impresioneze si sa isi construiasca un statut social in comunitatea colegilor sai. Viata sociala ocupa un rol important in eforturile sI activitatile ei. Un laptop elegant este exact ce ii trebuie ca sa-si impresioneze prietenii, sa stocheze muzica , sa joace ultimele jocuri. In cosecinta, studenta are nevoie de un laptop "fatos" cu aplicatii pentru internet, jocuri, muzica, email si procesoare de text, principalele instrumente utilizate zilnic.

Gamer-ul
Iubitorul de jocuri este adesea o creatura nocturna, mereu preocupata sa descarce sau sa se joace cele mai recente jocuri de pe piata, provocindu-i pe colegii sai de breasla din toata lumea la competitii de gaming intense sI indirjite. Ego-ul gamer-ului este si el pe masura "stapinului", dorind sa fie tot timpul victorios. Prin urmare, laptop-ul gamer-ului trebuie sa fie de ultima generatie, pentru a-i asigura performante "stralucitoare", pe masura abilitatilor lui, adica o grafica uluitoare si un sunet care sa aduca experienta jocului intr-o alta "dimensiune".

Oraseanca smechera
Traieste intr-un apartament de oras (bineinteles), "compact", modern sI bine proiectat. Ii place design-ul elegant si minimalist, fiind in permanenta cautare de tehnologii noi, "cool". Ca obiective, "oraseanca smechera" isi doreste sa fie inconjurata de un mediu elegant, "imbibat" de gadget-uri de ultima ora care sa-i imbunatateasca stilul de viata si sa ii confere senzatia de "succes obtinut". Laptop-ul ei este elegant si usor, pe masura stilului ei de viata, iar locul preferat de "lucru" este canapeaua din sufragerie. Neaparat, laptop-ul trebuie sa fie asezat intr-un loc vizibil din apartament, fiind, nu-i asa?, o expresie a stilului de viata. In afara de design, aparatul nu trebuie sa fie prea pretentios ca performante, sa permita doar navigarea pe net si rezervarea biletelor la cinema.

Romanul obisnuit
Nu am putut incheia acest material fara sa adaugam un nou profil, pe linga cele enumerate de specialistii Intel: utilizatorul roman de laptop. Este inteligent, se plimba cu diferite componente de calculator in geanta, este interesat de tot ce e nou in IT. Din calculatorul lui nu lipseste nimic. Are de toate, de la jocuri la programe care mai de care mai sofisticate. Bineinteles, 80% piratate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele