IT & C

Softistii romani, depasiti de realitate

Industria IT din Romania se apropie de un moment de rascruce. Dupa mai multi ani in care domeniul a fost laudat si paralaudat peste tot, a venit vremea sa ne trezim din infatuarea care ne-a cuprins si sa dam piept cu problemele reale pe care le vom simti, in mod special, dupa aderarea la Uniunea Europeana. Avem specialisti IT recunoscuti in toate tarile lumii? Da. Insa, cit de pregatiti sint acestia pentru a face fata cerintelor din ce in ce mai stricte ale marilor companii de profil este o alta intrebare, al carei raspuns este mai degraba albastru decit roz.

Sistemul de invatamint IT, in urma cu 4 ani
Atunci cind vorbim despre industria de software si servicii din Romania, primul exemplu care ne vine in cap, pentru ca, nu-i asa?, ne-am obisnuit sa ne laudam, este tranzactia dintre Microsoft si compania locala Gecad, care a vizat achizitionarea de catre gigantul software a diviziei RavAntivirus. De la acel moment, a trecut, insa, ceva vreme, iar lucrurile pe piata de profil s-au schimbat. Nu este vorba despre un interes scazut din partea marilor jucatori de pe piata pentru ceea ce ofera Romania ca produs finit , ci despre pregatirea noilor specialisti. "Incepatorii de azi din IT sint mai putin pregatiti decit erau cei de acum cinci ani. Din pacate, scade continuu calitatea «talentelor», a celor bine pregatiti. De asemenea, sistemul de invatamint superior este decalat cu cel putin patru ani fata de piata", a declarat, ieri, Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), in cadrul Salonului National de profil, "Soft21ro". Cu alte cuvinte, avem toate motivele sa fim destul de pesimisti in legatura cu viitorul softistilor din Romania. Ce ne "doare" cel mai tare? Ei bine, lucrurile scirtiie destul de tare atunci cind vorbim despre pregatire pe tehnologii a noilor veniti in software, respectiv specializarea slaba pe anumite segmente din industrie. Iar daca la asta mai adaugam si atitudinea gresita fata de munca in echipa, avem un tablou cit se poate de complet si realist asupra a ceea ce ne asteapta dupa aderarea la UE. Astfel, pe piata resurselor umane din industria IT, va avea loc o " supraincalzire ", dupa cum declara Florin Talpes, mai pe romaneste vom asista la cresterea accelerata a salariilor pe anumite categorii de softisti. "Media se va apropia, in 2006 - 2007, de 700 - 1.000 de euro net pe industrie", a mai precizat presedintele ANIS. De aici si pina la un efect de saturatie pe piata muncii din industria software nu mai este decit un pas.

Nu sintem cea mai potrivita tinta pentru delocalizare
O alta mare problema care va aparea dupa aderarea la Uniunea Europeana pe piata de software si servicii din Romania se refera la regulile pe care le vor impune marile companii venite din exterior si care nu vor avantaja deloc firmele locale de profil. "In ceea ce priveste soarta angajatilor, companiile straine vor manifesta o disponibilitate foarte redusa de acceptare a unor "prestatori" din Est", declara si Eugen Schwab-Chesaru, managing director al companiei Pierre Audoin Consultants. Pe de alta parte, pentru a rezista pe o piata postaderare, companiilor romanesti nu au decit o singura sansa, respectiv sa dezvolte propriile tehnologii sau produse de nisa. Si astfel, ne intoarcem la problema resurselor umane, deoarece, pentru dezvoltarea unor tehnologii inedite, este nevoie de specialisti adevarati, capabili sa se adapteze schimbarilor si evolutiilor de pe piata. De asemenea, potrivit estimarilor ANIS, Romania nu este cea mai potrivita tinta pentru delocalizari de tip "offshore" pentru dezvoltarea de software, in schimb ar putea fi vizata de activitatile de cercetare.

Bucurestiul atrage cei mai multi softisti
Companiile straine care se instaleaza in Romania angajeaza nu cinci sau zece programatori, ci intre 50 si 200 in 12-24 luni, afirma Florin Talpes. Se absorb mase mari de programatori la salarii mari , iar cele mai cautate zone sint Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi si regiunile din jur. Bucurestiul ocupa primul loc ca numar de angajati in industria de software locala, cu 45% din resursele umane (64% din cifra de afaceri), Capitala fiind urmata de Timisoara, cu 9,3% din angajati (7,3% din cifra de afaceri) si Cluj, cu 7,3% din softisti (5,5% din cifra de afaceri). Potrivit estimarilor ANIS, urmatoarele zone care vor inregistra concentrari de softisi sint Craiova, Constanta si Harghita/ Covasna. (continuarea in 7 Plus )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele