IT & C

Sistemul electronic de achizitii publice se extinde

In cadrul sedintei de guvern din data de 18 aprilie 2003 a fost aprobata Hotarirea privind adaugarea Departamentului pentru armamente din cadrul Ministerului Apararii Nationale pe lista autoritatilor contractante care au obligatia de a utiliza www. e-licitatie.ro .

www.e-licitatie.ro , functioneaza din 4 martie 2003, existand pana in acest moment cereri de inscriere in sistem din partea a peste 900 autoritati contractante si peste 7500 de furnizori. Se estimeaza ca in urmatorii trei ani economiile obtinute prin www.e-licitatie.ro vor ajunge la peste 750 milioane Euro, reprezentand aproximativ 24.000 miliarde lei. De asemenea, la cererea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, pesticidele si tratamentele fitosanitare vor fi adaugate produselor care sunt achizitionate prin licitatie electronica. Cele doua decizii de extindere au fost luate in urma solicitarilor celor doua ministere de resort, factorii determinanti fiind economiile mari obtinute si, implicit, eficienta sistemului.

" Sistemul electronic de achizitii publice functioneaza de mai bine de un an ca un instrument de reglare a pietei achizitiilor guvernamentale, aducand eficienta, transparenta si obiectivitate in selectia ofertelor. Practic nu economiile realizate prin acest sistem sunt cele mai importante, ci transparenta si controlul real pe care le impune - punerea proceselor de achizitie pe baze rationale, sanatoase, prin obtinerea unor preturi stabilite in urma unor confruntari autentice dintre cererea si oferta existente pe piata.

Orice cetatean care vrea sa stie cum se cheltuiesc banii publici are acces, pe site-ul www.e-licitatie.ro, la datele despre licitatiile finalizate, precum si la cele despre tranzactiile electronice aflate in desfasurare. Orice companie care vrea sa vinda statului poate sa se inscrie in sistemul electronic de achizitii publice . Rezultatele implicite ale acestei transparente si controlul direct al publicului asupra achizitiilor elimina tentatia unor functionari de a atribui contractele in mod preferential, din orice alte motive decit interesul institutiilor care i-au angajat. E simplu: nu se mai platesc preturi mai mari, umflate de ineficientele unei unitati economice sau de buzunarele prea largi ale unor functionari." a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica.

Sistemul electronic de achizitii publice, www.e-licitatie.ro , functioneaza din 4 martie 2003, existand pana in acest moment cereri de inscriere in sistem din partea a peste 900 autoritati contractante si peste 7500 de furnizori. Se estimeaza ca in urmatorii trei ani economiile obtinute prin www.e-licitatie.ro vor ajunge la peste 750 milioane Euro, reprezentand aproximativ 24.000 miliarde lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele