IT & C

Seminte de palmier vechi de 2.000 de ani

Sapaturile efectuate la celebra fortareata Masada din Israel au dat la iveala printre daramaturile palatului de langa Marea Moarta cateva seminte de palmier vechi de 2.000 de ani care au reusit sa germineze si sa creasca un curmal , stabilind astfel un nou record de vechime.

The Guardian informeaza ca o echipa de cercetatori condusa de Sarah Sallon de la un centru de cercetari medicale din Ierusalim a plantat semintele acum trei ani, nu inainte insa de a le trata cu anumiti feritilizatori. Si, spre surprinderea cercetatorilor, semintele au inceput sa germineze si sa creasca. Palmierul are acum 1.5 m inaltime!

Curmalii erau plante atat de importante in Iudeea antica incat erau reprezentati pe monede, ajungand sa simbolizeze regiunea si, potrivit istoricului roman Flavius Josephus, kilometri intregi de curmali acopereau regiunea care se intinde intre Marea Galileii si Marea Moarta .

Semintele au fost descoperite atarnand de radacinile unui palmier cand s-a incercat transferarea lui; ele au fost trimise apoi la Universitatea din Zurich unde au fost datate ca avand 2.000 de ani.

Sallon spune ca “conditiile climatice exceptional de uscate si calde din Masada par sa fi prevenit dezintegrarea semintelor prezervandu-le; oricum ar fi, faptul in sine spune multe despre capacitatea semintelor de a supravietui”.

Pana acum recordul celor mai vechi seminte care au reusit sa germineze apartinea unor seminte de lotus recuperate dintr-un lac sacru budist din China. La centrul medical din Ierusalim, Sallon investigheaza in principal tratamentele medicale avand la baza plantele folosite de evrei in antichitate.

Din cele 3.000 de specii de plante gasite pe teritoriul Israelului , cercetatorul spune ca evreii si arabii foloseau pentru medicamente aproximativ o treime. Extractele din curmali erau in mod traditional folosite pentru tratarea infectiilor, a problemelor gastrice si chiar a tulburarilor cardiace.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele